Unii dintre cei mai renumiți experți în sustenabilitate la nivel mondial au împărtășit, în cadrul unor interviuri acordate în exclusivitate publicației Energy Magazine, câteva sfaturi pentru companii, precum și viziunea lor asupra unor provocări cheie ale viitorului: John Elkington – supranumit “The Godfather of Sustainability”, o autoritate mondială în responsabilitatea corporativă și capitalismul regenerativ, Wayne Visser – aflat în top 100 influenceri în CSR și afaceri sustenabile, și Charly Cox – coach premiat în domeniul schimbărilor climatice.
Cei trei experți au fost prezenți la București la evenimentul SUSTENLANDIA organizat în luna octombrie de Ambasada Sustenabilității în România, care ne-a facilitat realizarea acestor interviuri. Vă prezentăm, în continuare, mesajele lor principale.
John Elkington a vorbit despre echilibrarea sustenabilității cu performanța economică, aplicarea practică a triplei responsabilități („triple bottom line”), precum și despre rolul colaborării și al inovației în tranziția energetică.
„Când vorbești acum cu oameni, directori executivi și așa mai departe, din sectorul energetic, vei observa că sunt mult mai confortabili să discute despre climă, economia circulară și toate aceste lucruri pozitive. Vor vorbi despre tranziția energetică, transformările din energie și așa mai departe. Majoritatea dintre ei nu au nici cea mai vagă idee despre ce urmează să se întâmple. Și aș spune că, în 10 până la 15 ani, vom asista la un peisaj complet transformat. O mare parte din transformare va veni din componenta de servicii a ceea ce face acest sector, nu doar din tehnologie, deși tehnologia va provoca, de asemenea, schimbări profunde”, a declarat John Elkington, “The Godfather of Sustainability”.
El a adăugat că România a fost un pionier în domeniul petrolului, iar întrebarea acum este dacă poate fi, de asemenea, un pionier și o parte a viitoarei transformări energetice.
„Am lucrat în ceea ce numim astăzi sustenabilitate timp de 50 de ani. Cred că vom vedea mai multe schimbări în următorii 15 ani decât în ultimii 50. Și nu va fi neapărat confortabil, deoarece aceste schimbări vor fi perturbatoare. Așadar, întrebarea pentru orice țară, orice economie, orice afacere va fi: doriți să faceți parte din această tranziție energetică sau sunteți mulțumiți să fiți lăsați deoparte în timp ce aceasta își face loc cu forță? Pentru că un lucru este absolut sigur: vine. Ce rol doriți să jucați în acest viitor?”, a spus John Elkington, “The Godfather of Sustainability”.
Urmărește interviul video cu John Elkington în materialul video următor:
La rândul său, Wayne Visser a vorbit despre „prosperitate” – următoarea evoluție dincolo de sustenabilitate, despre importanța principiilor economiei circulare, precum și despre strategii de sustenabilitate pe termen lung și decarbonizarea în industria energetică:
„Prosperitatea înseamnă trecerea de la eșecuri la inovații majore, iar pentru industria energetică există câteva aspecte esențiale. Primul este alegerea sursei de energie. Energia este, de fapt, ceea ce ne permite să prosperăm. Civilizațiile, pe măsură ce au evoluat, au fost alimentate de energie, iar întrebarea acum este: ce tip de energie?
Răspunsul scurt este că trebuie să electrificăm totul. Electricitatea este unul dintre marii factori de emancipare pentru oameni și, desigur, este o sursă de energie mai curată. Așadar, adoptarea revoluției energiilor regenerabile este cu siguranță o parte a soluției.
Dar, așa cum am văzut, prosperitatea nu este doar o problemă de mediu, ci și una socială. Comunitățile trebuie să prospere. Avem nevoie ca societățile să simtă că sunt implicate, de aceea vorbim despre o tranziție socială echitabilă. În această tranziție către un viitor cu emisii reduse de carbon, trebuie să ne asigurăm că oamenii sunt sprijiniți pe parcurs, că adoptăm energiile regenerabile, dar și că cei care suferă consecințe negative din cauza acestei schimbări sunt, de asemenea, sprijiniți între timp.”
Totodată, Wayne Visser a vorbit despre anticiparea modului în care lumea se schimbă și capacitatea de a fi suficient de adaptabil și flexibil pentru a rezista acestor schimbări:
“Există două elemente esențiale pentru planificarea viitorului. Primul este: poți supraviețui șocurilor și crizelor? Descentralizarea este o strategie bună de reziliență, la fel și diversificarea, asigurarea unei capacități suplimentare în lanțurile de aprovizionare.
Dar există și un al doilea element: gândim suficient de departe în viitor? Studiile realizate de McKinsey arată că firmele orientate pe termen lung obțin performanțe mai bune în ceea ce privește câștigurile, veniturile, capitalizarea de piață și crearea de locuri de muncă. Totuși, majoritatea companiilor sunt blocate într-o perspectivă pe termen foarte scurt.
Știm că probleme precum schimbările climatice și pierderea biodiversității sunt fenomene care se desfășoară pe parcursul mai multor decenii, poate chiar secole. Iar dacă ne concentrăm prea mult pe termenul scurt, sacrificăm inevitabil beneficiile pe termen lung”.
Urmărește interviul video cu Wayne Visser:
De asemenea, Charly Cox a împărtășit viziunea ei despre mentalitatea de leadership și transformarea organizațională pentru sustenabilitate, stimularea schimbării comportamentale în organizațiile din energie și ecosistemul acestora, gestionarea rezilienței emoționale și a stării de bine în timpul tranziției energetice. Iată câteva dintre principalele declarații:
„Una dintre marile provocări cu care se confruntă multe companii este faptul că își bazează planificarea pe un orizont de timp foarte scurt. Pentru a aborda provocarea decarbonizării și pentru a transforma economiile noastre, trebuie să gândim pe orizonturi mai lungi, de 20, 30, 40 de ani. Trebuie să ne imaginăm că nu plantăm pini cu creștere rapidă, ci că încercăm să cultivăm un stejar de 350 de ani.
Aceasta implică o schimbare de mentalitate. Înseamnă că trebuie să ne gândim mult mai mult la colaborare decât o facem în prezent. Ca afaceri, ne concentrăm adesea pe competiție. Și nu spun că nu ar trebui să concurăm cu alții. Competiția ne ajută să fim mai buni decât am putea fi altfel. Totuși, pentru a schimba cu adevărat sistemele noastre, trebuie să colaborăm mult mai mult”.
Pentru cei care nu lucrează în domeniul sustenabilității, acesta poate părea un loc foarte tehnocrat, plin de competențe tehnice uriașe și de mult jargon, ceea ce poate fi destul de alienant pentru oamenii din companii și pentru clienții noștri. Așadar, unul dintre lucrurile de care trebuie să fim cu adevărat conștienți, pe măsură ce încercăm să creăm culturi de sustenabilitate, este importanța povestirii. Trebuie să fim capabili să luăm date și idei tehnice și să le traducem în povești care au sens pentru oameni.
Trebuie să reușim să conectăm nu doar ceea ce gândesc oamenii, ci și ceea ce simt despre sustenabilitate. Și trebuie să recunoaștem că toată lumea are un interes comun în a avea o lume sănătoasă în care să trăiască. Acest lucru înseamnă că fiecare poate găsi ceva care îi pasă și care îl motivează atunci când vine vorba despre sustenabilitate.
Rolul nostru, în crearea unor culturi în care oamenii să fie implicați în sustenabilitate, este să construim acele povești cu adevărat convingătoare care să îi ajute să se alăture acestui efort. Știm că ceea ce îi ajută pe oameni să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice este sentimentul că fac parte din ceva mai mare. Știm, de asemenea, că opusul – sentimentul de izolare – îi face pe oameni să înceteze să mai acționeze“.
Urmărește interviul video cu Charly Cox:
Mesajele celor trei experți au fost transmise și în cadrul ENERGY EXPO 2024, eveniment organizat de MTR MEDIA GROUP în luna octombrie.