Energy Expo - Join the revolution

Incident la centrala nuclearelectrică Cernavodă

Scris de | 11 June, 2024
Incident la centrala nuclearelectrică Cernavodă
Centrala nuclearoelectrica Cernavoda - sursa foto: Nuclearelectrica (Facebook)

SN Nuclearelectrica SA anunta ca in data de 11 iunie 2024, in partea clasica a CNE Cernavodă, Unitatea 2, a avut loc un incendiu minor la o pompa din subsolul cladirii turbinei, fara impact asupra altor echipamente.

Conform masurilor de siguranta aplicabile in astfel de situatii, personalul a fost evacuat din cladirea turbinei. Nu au existat victime, persoane expuse la fum sau daune colaterale.

In prezent echipamentul este izolat si se fac investigatii pentru identificarea cauzei.

Incendiul minor si degajarea de fum nu au avut impact asupra securitatii nucleare si asupra productiei, centrala functionind la putere nominala si in parametri normali, a transmis compania.

Nuclearelectrica reaminteste ca Unitatea 1 a centralei Cernavodă este in programul de oprire planificata.

Centrala de la Cernavodă funcționează în prezent cu doua reactoare, ce asigura impreuna circa 20% din productia nationala de electricitate. Statul are in plan finalizarea reactoarelor 3 si 4.

Centrala de la Cernavodă este una dintre centralele nucleare cu cei mai buni factori de capacitate din lume şi cu un trecut impecabil în ceea ce priveşte siguranţa, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mariano Grossi, cu ocazia unei vizite făcute în luna aprilie în România.

Acesta a subliniat că există în continuare provocări privind finanțarea proiectelor de energie nucleară.

Ţara dumneavoastră are un trecut de succes când vine vorba de energia nucleară. Centrala de la Cernavodă este una dintre centralele nucleare cu cei mai buni factori de capacitate din lume şi, de asemenea, cu un trecut impecabil în ceea ce priveşte siguranţa. Şi eu cred că asta susţine elanul dumneavoastră şi al guvernului dumneavoastră de a creşte capacităţile din domeniul energiei nucleare şi, de asemenea, de a intra pe zona reactoarelor modulare mici”, a spus Mariano Grossi.