Investițiile în rețelele de distribuție marea prioritate a sistemului energetic

Scris de | 15 April, 2025
Investițiile în rețelele de distribuție marea prioritate a sistemului energetic

Companiile de distribuție energie electrică și-au propus să investească în rețele peste 10 miliarde de euro până în 2030 fiind presate să adapteze liniile la noile evoluții din sistemul de generare energie, îndeosbi la explozia investițiilor în energia regenerabilă. Trebuie înlocuite nu numai liniile electrice, unele cu o vechime de 50 de ani, cât mai ales echipamentele adiacente astfel încât timpii de racordare la rețea să fie reduși semnificativ.

În acest sens  marea provocare se adresează nu numai distribuțiilor cât și producătorilor de echipamente interni și externi. Ieri, Rețele Electrice România a anunțat că a lansat pe platforma electronică de achiziții publice SEAP o licitație publică cu o valoare maximă de circa 180 milioane lei (fără TVA), pentru realizarea de lucrări de racordare a clienților la rețelele de distribuție gestionate de companie.

În urma acestei achiziții, contractorii vor primi comenzi de realizare de instalații electrice de medie și joasă tensiune, ca urmare a solicitărilor de racordare venite din partea utilizatorilor. Lucrările vizate presupun racordarea la rețea a locurilor noi de consum și/sau de producere, modificarea instalațiilor existente de racordare, precum și lucrări de eliberare a amplasamentelor afectate de infrastructura electrică.

În cadrul proiectului sunt incluse, de asemenea, extinderi ale instalațiilor Rețele Electrice România, execuția de linii electrice aeriene și subterane de medie și joasă tensiune, realizarea de branșamente și posturi de transformare aeriene, construcția de posturi și puncte de alimentare în clădiri civile sau independente, lucrări pe barele de medie tensiune a stațiilor de transformare IT/MT, precum și refacerea suprafețelor din domeniul public care vor fi afectate de aceste intervenții.

Durata contractului este de 60 de luni, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 28 mai 2025.

Rețele Electrice România își asumă responsabilitatea față de protecția mediului prin aplicarea unui sistem de management certificat, care are ca obiectiv reducerea impactului activităților asupra mediului. Compania gestionează în mod responsabil deșeurile rezultate din activitatea de distribuție a energiei electrice, respectând legislația în vigoare și propriul sistem integrat, asigurând reutilizarea, valorificarea sau eliminarea acestora prin operatori economici autorizați.

Pe parcursul tuturor etapelor de execuție a lucrărilor atribuite în urma licitației, vor fi respectate cu strictețe cerințele legale și de reglementare aplicabile în domeniul protecției mediului, precum și standardele relevante în vigoare.

Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Etichete: , , ,