Facturile la energie electrică pentru consumatorii finali vor rămâne plafonate până la 1 iulie, iar cele la gaze, până la 1 aprilie 2026.
Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență pentru prelungirea schemei de plafonare și compensare a facturilor pentru consumatorii finali, schemă care urma să expire pe 1 aprilie 2025.
Potrivit notei de fundamentare, contextul geopolitic actual, marcat de continuarea războiului din Ucraina și decizia Ucrainei de a întrerupe tranzitul gazelor rusești, a avut un impact semnificativ asupra prețurilor internaționale ale gazelor naturale, acestea înregistrând o tendință ascendentă, ceea ce a influențat și piața internă.
- „Prețurile pe piețele de gaze naturale au crescut considerabil la începutul acestui an față de aceeași perioadă din 2024. Este binecunoscut faptul că prețul gazului natural are un impact direct asupra prețului energiei electrice, prin principiul prețului marginal.
- De asemenea, o iarnă mai rece decât în anii anteriori a generat o cerere mai mare de resurse energetice, atât pentru încălzire, cât și pentru producerea de energie electrică, ceea ce a dus la un consum crescut și la golirea rapidă a depozitelor de gaze, atât interne, cât și la nivel european.
- Acest lucru va implica eforturi suplimentare pentru completarea stocurilor necesare iernii 2025-2026”, se menționează în document.
Facturile la energie rămân plafonate, iar liberalizarea va fi făcută treptat
De asemenea, proiectul subliniază că tranziția la piața liberă va fi realizată treptat, pentru a evita o destabilizare a pieței și a permite o pregătire adecvată a măsurilor de sprijin pentru consumatorii afectați de sărăcia energetică.
- „Un alt factor care a pus presiune pe sistemul energetic național și pe sectorul gazelor naturale este sprijinul constant acordat Republicii Moldova pentru asigurarea necesarului de gaze și energie electrică.
- În acest context, Guvernul a decis să continue măsurile temporare de sprijin acordate consumatorilor din sectorul energiei electrice și gazelor naturale în perioada noiembrie 2021 – martie 2025, pentru a permite o tranziție graduală către piețele liberalizate, fără a agrava sărăcia energetică și păstrând competitivitatea economică a operatorilor economici”, se arată în nota explicativă.
Burduja: Ne asigurăm că depozitele de gaze sunt umplute la prețuri rezonabile
„Prețurile la energie electrică și gaze vor rămâne în aceleași condiții ca până acum. Schema pentru energia electrică se va prelungi până la 1 iulie, iar pentru gaze aceasta va acoperi o perioadă de 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Astfel, ne asigurăm că depozitele de gaze sunt completate la prețuri rezonabile pentru sezonul rece următor”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministerul Energiei așteaptă ropuneri până luni, 24 februarie.