Solarul a doborât un nou record istoric în producția de energie, în martie, pentru a treia lună consecutivă, reprezentând mai mult de 10% din mixul de energie electrică al Europei, arată datele Eurelectric. Acest aport de energie verde, combinat cu producția de energie nucleară, dar și vremea mai blândă, a scăzut prețurile la energie la 90 euro pe MWh, comparativ cu maximele de 126 euro/MWh înregistrate în februarie și 112 euro/MWh în ianuarie.
În luna martie, energia solară a venit în salvarea prețurilor mari ale energiei din Europa datorită zilelor mai însorite și a capacității sporite, cu 65 GW adăugate numai în 2024. Drept urmare, ponderea surselor regenerabile în mixul energetic a fost cu 15% mai mare în martie față de februarie, dar totuși cu 1% mai mică decât în martie 2024. Nuclearul a contribuit, de asemenea, la scăderea prețurilor, prin creșterea ponderii sale din producția de energie de la 24% în martie 2024 la 26% în 2025, după ce câțiva reactoare nucleare franceze au revenit în funcțiune.
În ciuda acestor câștiguri, prețul mediu al energiei electrice pentru ziua următoare în primul trimestru (T1) din 2025 a rămas cu 51% mai mare decât media T1 2024. Această creștere a fost determinată în principal de prețurile medii mai mari la gaze, care au crescut cu 33% în aceeași perioadă. Situația a fost similară și în România.
Pe măsură ce cererea de energie a crescut în ianuarie și februarie, disponibilitatea scăzută a vântului, stocarea limitată și sursele de flexibilitate au forțat o dependență mai mare de gaz pentru a produce energie electrică, conducând astfel la creșterea prețurilor. În timp ce generarea de combustibili fosili a scăzut cu 15% de la o lună la lună, aceasta a rămas cu 16% mai mare decât în martie 2024, semnalând că Europa se bazează în continuare pe gaze și cărbune în perioadele de mare cerere.
“Europa rămâne prea vulnerabilă la fluctuațiile prețurilor combustibililor fosili, în special în perioadele de cerere mare de energie electrică. Pentru a contracara acest lucru, trebuie să grăbim lansarea tehnologiilor de răspuns la cerere și de stocare și să stimulăm în continuare utilizarea acordurilor de achiziție de energie pe termen lung”, a declarat Kristian Ruby, secretar general al Eurelectric.
Mecanismele de capacitate și schemele de sprijinire a flexibilității pot stimula investițiile necesare în flexibilitate, atunci când doar semnalele de preț nu sunt suficiente. Cu toate acestea, utilizarea și designul lor diferă în Europa, ceea ce face implementarea lor mai complexă. Elaborarea de orientări la nivelul UE poate contribui la stimularea armonizării și integrării transfrontaliere a acestora, cu condiția ca acestea să rămână bazate pe piață și deschise tuturor tehnologiilor.
Flexibilitatea este, de asemenea, crucială atunci când vine vorba de echilibrarea prețurilor negative mai frecvente. În special, pe măsură ce generația solară a crescut în martie, prețurile negative au revenit, în special în țările nordice și vest-europene. În Suedia, de exemplu, prețurile negative au fost înregistrate de 88 de ori, de 55 de ori în Polonia, mai menționează Eurelectric.