Intrăm în 2025 cu o digitalizare absolut teoretică. Încercarea de simplificare a birocrației în instituțiile publice și speranța statului că prin digitalizare va aduce mai mulți bani la buget și va elimina mare parte din fraudele fiscale, râmân la stadiul de iluzii. Confuzia, imposibilitatea unei mari părți din populație de a ține pasul cu digitalizarea riscă să ne ducă într-o zonă pe care nu o vom mai putea controla.
Nu mai departe, legea prevede că începând cu 1 ianuarie 2025 furnizorii de energie și gaze vor fi obligați să achite costurile acestor utilități prin sistemul electronic RO e-factura. Codul Fiscal precizează clar faptul că ”sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România”. Cu alte cuvinte, circa nouă milioane de consumatori de energie și gaze din România ar trebui să aibă de la 1 ianuarie 2025 un cont în spațiul privat virtual, astfel încât să-și poată achita facturile la utilități. Factura clasică, pe hârtie, prin care eram informați până acum despre cât am consumat și cât avem de plătit ar trebui să dispară definitiv. Nimeni nu știe în prezent ce se va întâmpla de la 1 ianuarie, în condițiile în care nici măcar furnizorii nu au implementat programe adecvate pentru e-factura.
Asociația Furnizorilor de energie electrică și gaze naturale (AFEER) a atrsa atenția Ministerului de Finanțe că va fi imposibil să trecem la facturarea electronică pentru energie și gaze atâta vreme cât milioane de consumatori nu au acces la un sistem informatics adecvat și, în consecință a solicitat ca în continuare să fie emise facturile de tip clasic, eventual în paralel cu e-factura. Binenînțeles, Ministerul de Finanțe nu a catadicsit să răspundă furnizorilor. Ce se va întâmpla începând cu 1 ianuarie în această situație nu știe nimeni.
Un lucru este însă aproape sigur. În lipsa facturii normale mulți consumatori nu vor ști când și cât au de plătit pentru energie și gaze, ceea ce poate duce la un blocaj financiar major în sistemul de plăți. Problemele nu vor fi doar la nivelul furnizorilor, care vor încasa mai puțin, ci inclusive la bugetul statului, dat fiind faptul că furnizorii sunt cei care adună la final toate componentele unei facturi de energie. “Facem un apel către Ministerul Finanțelor să clarifice speța pentru clienții casnici de energie electrică și de gaze naturale – dacă obligația furnizorilor de a emite facturi pentru ei prin e-factura poate fi dublată de sistemul de facturare normal”, a declarat ieri președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, în cadrul unei întâlniri cu presa. Va răspunde Ministerul Finanțelor acestui apel?