Guvernul a modificat OUG 109/2011, mai exact a elaborat noi criterii de numire a șefilor din companiile de stat, inclusiv cele din energie.
Printre acestea se află unele dintre cele mai importante companii din sectorul energetic, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz sau Transelectrica.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, noile reglementări adoptate prin ordonanță de urgență urmăresc creșterea transparenței și reducerea dependenței întreprinderilor publice de subvențiile bugetare.
„Pentru asigurarea transparenței, a competiției libere și a asumării răspunderii publice, au fost stabilite criterii de selecție mai clare, mai riguroase, inclusiv prin impunerea verificării conflictelor de interese. Astfel, membrii comisiilor de selecție și nominalizare nu se pot afla în raporturi juridice de coordonare sau subordonare ierarhică cu candidații înscriși la procedura de selecție și nominalizare. Dacă există astfel de situații, conducătorul autorității publice tutelare va dispune înlocuirea membrilor aflați în incompatibilitate”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.
Printre noile criterii de numire a șefilor se află absolvirea studiilor superioare
Totodată, pentru creșterea profesionalizării managementului, a fost introdusă reglementarea expresă privind absolvirea studiilor superioare cu diplomă de licență atât pentru conducătorii AMEPIP, cât și pentru membrii Consiliilor de administrație și de supraveghere.
„Președintele și vicepreședinții AMEPIP trebuie să aibă cel puțin diplomă de licență și minimum 10 ani de experiență profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puțin 7 ani în funcții de conducere executivă în companii sau în funcții de conducere în administrația publică, unde au exercitat atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice. În cazul membrilor Consiliilor de administrație și de supraveghere, aceștia trebuie să aibă studii superioare finalizate cel puțin cu diplomă de licență și experiență în domeniul științelor inginerești, economice, sociale, juridice sau în domeniul de activitate al respectivei întreprinderi publice de minim 7 ani’, se explică în comunicat.
Membrii Consiliului de administrație nu vor putea cumula calitatea de membru cu cea de salariat al întreprinderii publice, mai stipulează actul normativ.
Citiți aici toate criteriile care trebuie îndeplinite.