România va solicita Comisiei Europene prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, pentru că nu are cu ce să înlocuiască în prezent aceste grupuri , a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
În momentul de față cele trei grupuri funcționale ale Complexului Energetic Oltenia nu pot produce mai mult de 900 de MW, în condițiile în care capacitatea instalată a CEO era de aproape de 3000 de MW în urmă cu câțiva ani. Restructurarea energiei pe bază de minerit a presupus și închiderea unor exploatări miniere, asociată cu disponibilizări masive în rândul personalului. Grupurile energetice păstrate în rezerva de sistem nu au cum să pornească fie pentru că nu au cărbunele necesar, fie pentru că nu mai sunt viabile. Cu alte cuvinte, cât se produce acum este limita maximă a grupurilor pe cărbune. Centrala de la Paroșeni, care utilizează huila, este deja ca dispărută din sistem și nu mai are nici un sens să o luăm în considerare.
Intervalul de 2-3 ani pentru prelungirea exploatării centralelor pe cărbune ar fi suficient până la intrarea în sistem a centralelor de la Iernut și Mintia, care ar aduce un aport la producția de energie a țării de peste 2000 de MW. Calculul Ministerullui Energiei este așadar unul corect.
‘Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă, în contextul în care energia României trebuie să fie o energie sigură și nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune în acest moment, cel puțin. Mai mult, grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis. Au fost licitații, cum este cea de la Ișalnița, unde nu a fost niciun ofertant. La fel s-a întâmplat, din păcate, la centrala Craiova, cu banii din PNRR, dar acesta este alt subiect și acum urmează să vedem dacă facem studii noi de piață. Cu siguranță va fi nevoie de noi licitații. Toate aceste lucruri generează întârzieri și atunci avem trei lucruri de făcut. Avem de negociat cu Comisia Europeană o ajustare a PNRR, pentru că jalonul acesta a fost considerat închis, îndeplinit de România’, a precizat Burduja.
În fapt, știrea pe care ministrul Energiei o transmite este legată de faptul că ”schimbarea la față” a CE Oltenia nu a avut loc așa cum se preconize: eliminarea cărbunelui și înlocuirea cu gaze.
”În orice caz, având în vedere termenele actuale, nu putem să ne permitem, din punctul meu de vedere, ca din 2026 să nu mai putem conta pe Complexul Energetic Oltenia. Pur și simplu nu avem cu ce să înlocuim aceste grupuri pe cărbune. Nu cred că este prea mult ceea ce cerem. Sunt alte state europene care au centrale pe cărbune până în 2049, dacă nu mă înșel. E adevărat, au dependență ceva mai mare de cărbune”, a menționat Sebastian Burduja.