Cotațiile petrolului se prăbușesc

Scris de | 9 April, 2025
Cotațiile petrolului se prăbușesc
Sondă de petrol și gaze

Cotațiile petrolului se prăbușesc miercuri la nivel mondial, la cel mai sever declin din ultimii patru ani.

Aceasta în timp ce cotațiile unor materii prime, inclusiv metalele de bază, sunt în scădere pe fondul intensificării războiului comercial dintre China și SUA, transmite Reuters.

Piețele bursiere din Asia și America de Nord și-au accentuat declinul, pe fondul majorării tarifelor vamale impuse de SUA pentru importurile din China, care au ajuns la un nivel combinat de 104%. Această evoluție a intensificat temerile legate de o posibilă recesiune globală.

„Cotațiile petrolului continuă să scadă, reflectând tensiunile tot mai mari din războiul comercial. Prețul cuprului a înregistrat o corecție de aproape 10% după anunțul președintelui Trump privind introducerea unor noi taxe vamale”, au declarat analiștii ANZ, potrivit Agerpres.

Începând cu 2 aprilie, data la care SUA au anunțat noile taxe vamale, prețul țițeiului a pierdut aproximativ 20% din valoare, marcând cea mai severă corecție pe parcursul a cinci zile din martie 2022 până în prezent.

Sortimentul WTI de pe piața americană a ajuns la 59,58 dolari pe baril. La bursa ICE Futures, barilul de Brent a ajuns la 62,82 dolari.

Decizia OPEC de a majora producția de petrol a dus la o scădere și mai mare pentru cotațiile petrolului

În același timp, OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi) a surprins piețele anunțând că își menține planurile de creștere a producției de țiței.

Marți, SUA au informat că noile tarife majorate la importurile din China vor intra în vigoare imediat după miezul nopții, chiar dacă autoritățile de la Washington încearcă să inițieze rapid negocieri cu alți parteneri comerciali afectați.

Preocupările legate de scăderea cererii globale de petrol, alimentate de extinderea conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii și de perspectivele crescute privind oferta, au dus la cea mai amplă scădere a cotațiilor din ultimii patru ani.

„Răspunsul agresiv al Chinei reduce probabilitatea încheierii rapide a unui acord comercial cu SUA, amplificând riscurile unei recesiuni globale”, a explicat Ye Lin, vicepreședinte al companiei Rystad Energy.

Analiștii estimau anterior o creștere a cererii de petrol a Chinei cu până la 100.000 de barili pe zi, însă aceste proiecții sunt acum puse sub semnul întrebării din cauza conflictului comercial, deși măsurile de stimulare a consumului intern ar putea contrabalansa parțial efectele negative, a adăugat Ye Lin.