În perspectiva exploatării gazelor din Marea Neagră începând cu anul 2027, România va avea un excedent de gaze naturale pe care, în momentul de față, nu are cum să-l valorifice cât mai eficient. Varianta exportului de gaze este singura viabilă în momentul de față, pentru simplu motiv că nu avem o industrie chimică care să utilizeze gazele ca materie primă. Cu excepția Azomureș, care funcționează de mai bine de doi ani la mai puțin de jumătate din capacitate, toate celelalte combinate chimice au fost lichidate sau sunt pe punctul de a dispărea complet.
Construcția de la zero a unor combinate noi este de durată și foarte costisitoare. În aceste condiții singura variantă economică este recuperarea a ceea ce nu a fost încă distrus din industria chimică. Întrebarea este cine s-o facă? Iată că, în ceasul al 24-lea, cel mai mare producător de gaze din România și partener în proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, compania Romgaz, pare să facă pași concreți în a cumpăra combinatul Azomureș, producător de îngrășăminte (și nu numai) atât de necesare agriculturii din România.
”Așa cum am anunțat, am dat mandat Romgaz — companie de marcă din portofoliul ministerului energiei și cel mai mare producător de gaz din România — pentru evaluarea preluării celui mai mare combinat de producție a îngrășămintelor pentru agricultura românească, Azomureș. Romgaz a publicat deja un anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru servicii de consultanță în evaluarea, negocierea și achiziția activelor Azomureș,” a declarant ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
”Această mișcare strategică urmărește diversificarea portofoliului Romgaz și extinderea pe un segment de producție care va da gazului românesc o valoare adăugată mai mare, putând valorifica inclusiv resursele extrase din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră. Gaze românești pentru români, îngrășăminte românești pentru agricultura românească. Dezvoltare economică, deficit comercial mai mic, locuri de muncă și renașterea industriei românești — toate acestea sunt obiective de țară,” mai spune ministrul Burduja.
Romgaz va duce la bun sfârșit acest demers și, în baza evaluării de specialitate a activelor Azomureș, va putea face o nouă mișcare strategică. Susțin acest demers și încurajez conducerea Romgaz să meargă înainte cu aceeași hotărâre. Înainte, împreună!
Producătorul național de gaze Romgaz a lansat în sistemul electronic de achiziții publice un anunț prin care cere servicii de consultanță pentru cumpărarea combinatului chimic Azomureș, acum oprit, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură, controlat de grupul elvețian Ameropa.