Cărbunele nu dispare din ecuația energetică a lumii

Scris de | 7 January, 2025
Cărbunele nu dispare din ecuația energetică a lumii

Criza energetică declanșată de la începutul râzboiului din Ucraina a determinat multe țări europene să reconsidere rolul cărbunelui în producția de energie electrică. Polonia, unde energia produsă pe bază de cărbune rămâne încă prioritară, și-a menținut în funcțiune centralele până când energia nucleară va prelua o parte din sarcina cărbunelui. Vor mai trece însă ani buni până când investițiile în nuclear sa preia ponderea cărbunelui. Germania, care a renunțat în mare măsură la energia nucleară, utilizează masiv rezervele de cărbune de care dispune pentru a compensa deficitul generat de impredictibilitatea energiei verzi. România, care deține încă reserve importante de lignit, s-a grăbit să închidă capacități energetice pe bază de cărbune, în baza unor angajamente fără nici o legătură cu realitatea. Sunt doar câteva exemple care arată că politicile energetice ale Uniunii Europene au ajuns la un punct de răscruce.

Într-un raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), se arată că utilizarea globală a cărbunelui, mai ales pentru generarea de energie, va atinge un record de 8,77 miliarde de tone în acest an. Raportul menționează că cel mai mare consumator continua să fie China, unde se preconizează o creștere  de 1% în acest an, la 4,9 miliarde de tone, ceea va fi un nivel record. Urmează în clasament India, care va înregistra o creștere de 5%, la 1,3 miliarde de tone, un nivel atins anterior doar de China. Agențiile energetice din SUA nu au publicat cifre actualizate pentru 2024 privind consumul de cărbune pentru generarea de energie, dar datele arată că consumul de cărbune în sectorul energiei electrice din SUA a fost de doar 387,17 milioane de tone în 2023.

Cererea de cărbune continuă să crească în majoritatea economiilor emergente. Creșterea populației și a cererii de energie electrică în țări precum India, Indonezia și Vietnam generează mai multă energie pe bază de cărbune, împreună cu utilizarea industrială a combustibilului pentru încălzire și în instalațiile de producție.

Proiecțiile privind cererea de cărbune pentru 2025 de la AIE subliniază dependența continuă de cărbune în anumite regiuni, în special în economiile emergente, chiar dacă se manifestă tendințe promițătoare către electrificare și alternative energetice cu emisii scăzute de carbon la nivel global. În timp ce cererea de cărbune a atins un vârf în multe economii avansate, centrele de producție din economiile emergente rămân dependente de acest combustibil fosil, subliniind nevoia critică de soluții energetice scalabile, cu emisii reduse de carbon.

Etichete: , , , ,