Construcția CET Titan București a intrat în faza de licitație

Scris de | 12 December, 2024
Construcția CET Titan București a intrat în faza de licitație

Exact în urmă cu un an, Ministerul Energiei anunța că proiectul centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă Titan a intrat în linie dreaptă şi este prima investiţie majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în Bucureşti.

Titan Power SA a, deținută majoritar de către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (SAPE ), unde statul român este acționar majoritar, a fost desemnată ca firma responsabilă pentru implementarea proiectului pe terenul CET Titan Bucureşti, având o capacitate instalată de până la 50 de MWe.

Atât de bine s-au mișcat lucrurile între timp încâ de abia după un an Titan Power a publicat “anunț de publicitate pentru contractarea lucărilor de execuție lucrări de desființare și reamenajare construcții existente și lucrări de construire, împrejumuire teren și organizare execuție, procurare, documentații reduse și punere în funcțiune aferente obiectivului de investiții ″ Centrală de congenerare de înaltă eficiență pe amplasamentul CET Titan – București ″. Sperăm să nu avem un nou ”Iernut” și în acest caz.

Potrivit Ministerului Energiei, centrala va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza atât gaz metan, cât şi amestecuri cu hidrogen, oferind astfel cea mai modernă şi automatizată soluţie pentru sistemul de termoficare din Capitală.

Pentru proiectul „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă” au fost parcurse mai multe etape: Studiu de Fezabilitate, Studiul de Racordare la RED, obţinerea tuturor avizelor conform Certificatului de Urbanism (CU), inclusiv Acordul Tehnic de Racordare (ATR) pentru conectarea la reţea.

 Potrivit anunțului de licitație, lucrările de construcție ar trebui să dureze doi ani de la atribuirea contractului. Termenul limită de depunere a ofertelor este 5 februarie.

Ministerul Energiei ar fi dorit să finanțeze parțial construcția noii centrale cu bani din Fondul de Modernizare, 40 de milioane de euro, dar legislația europeană nu a permis.

Proiectul este estimat la 60 de milioane de euro. SAPE va pune la dispoziție din fonduri proprii 20 de milioane de euro, iar restul ar urma să vină din finanțări bancare.

Etichete: , , , ,