Parcul eolian Peștera II va beneficia de cofinanțare din partea Băncii Europene de Investiții

Scris de | 13 March, 2025
Parcul eolian Peștera II va beneficia de cofinanțare din partea Băncii Europene de Investiții
Energie eoliana (Sursa foto: Premier Energy Group)


Banca Europeană de Investiții a anunțat într-un comunicat de presă că va cofinanța cel de-al doilea parc eolian terestru planificat în localitatea Peștera, sat aflat în apropierea municipiului Constanța, pe litoralul românesc al Mării Negre. Sprijinul BEI pentru ‘Peștera II’ reprezintă o coinvestiție realizată cu fonduri gestionate de Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), o firmă de investiții cu sediul în Danemarca. Aceasta se concentrează pe dezvoltarea și construcția proiectelor de energie regenerabilă în întreaga lume. Valoarea totală a proiectului se estimează că va depăși 500 de milioane de euro.

Peștera II, una dintre cele mai mari inițiative de energie eoliană din România, urmează să aibă o putere instalată de până la aproximativ 400 megawați (MW), suficientă pentru alimentarea a peste 1,4 de milioane de gospodării românești pe durata unui an. Construcția urmează să fie demarată anul acesta și, odată finalizată, va sprijini eforturile Uniunii Europene de atingere a neutralității climatice până la jumătatea secolului.

‘Suntem mândri să sprijinim tranziția României către o energie curată prin investiția noastră de 30 de milioane de euro în proiectul eolian terestru Peștera II. Această inițiativă emblematică nu doar mărește capacitatea de energie regenerabilă a României, ci contribuie și la ambițioasele obiective climatice și de durabilitate ale UE”, a spus vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris, citat în comunicat.

La rândul său, Radu Gruescu, Partener în cadrul CIP, a declarant: ‘Ne așteptăm ca proiectul Peștera II să furnizeze energie la prețuri accesibile pe termen lung, întărind independența energetică a României și sprijinind obiectivele de decarbonizare ale țării. Mai mult, urmărim să extindem prezența CIP în tranziția energetică a României și prin alte investiții.’
CIP este cel mai mare administrator de fonduri dedicat din lume pentru investițiile de tip greenfield în energia regenerabilă, cu know-how în energie eoliană offshore și terestră, energie fotovoltaică solară (PV), biomasă și alte forme de energie durabilă. CIP a strâns aproximativ 32 de miliarde de euro de la peste 160 de investitori instituționali și administrează un portofoliu de proiecte de energie curată transformative în întreaga lume.

Grupul BEI, care include Fondul European de Investiții (FEI), a încheiat noi finanțări în valoare de aproape 89 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte cu impact puternic în 2024, stimulând astfel competitivitatea și securitatea Europei.

Toate proiectele finanțate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, potrivit angajamentului din Foaia de parcurs a băncii climatice. Aproape 60 % din finanțările anuale ale Grupului BEI sprijină proiecte care contribuie direct la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, la adaptarea la acestea, precum și la un mediu mai sănătos.

Susținând integrarea piețelor și mobilizând investiții, Grupul BEI a sprijinit noi investiții în valoare record de peste 100 miliarde euro pentru securitatea energetică a Europei în 2024 și a mobilizat capital de creștere de 110 miliarde euro pentru start-upuri, întreprinderi în curs de extindere și pionieri ai UE. Aproximativ jumătate din finanțările BEI din cadrul Uniunii Europene sunt direcționate către regiunile de coeziune, în care venitul pe cap de locuitor este mai mic decât media UE. 

Etichete: , , , ,