Se contureaază noua formă de reliberalizare a pieței de energie din România?

Scris de | 18 February, 2025
Se contureaază noua formă de reliberalizare a pieței de energie din România?

Toți actorii din piața de energie așteaptă încă de anul trecut o decizie din partea Guvernului vizavi despre ce se va întâmpla în piață după data de 1 aprilie, când schema de plafonare/compensare ar urma să fie eliminată. Ne-am asumat acest lucru și în fața Comisiei Europene, dar decizia finală este greu de luat. Cel mai probabil, conform declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, peste 3 zile va fi pusă în dezbatere publică decizia finală a Guvernului, care la o primă vedere pare a sta cam așa: piața de energie electrică va fi liberalizată în vară (nu se știe dacă în totalitate sau parțial), iar cea de gaze de abia anul viitor, când se va trece la noul an gazier. Singura certitudine în acest scenariu este legată de faptul că o anumită categorie a consumatorilor, respectiv consumatorii vulnerabili, vor fi protejați în cazul creșterii prețurilor, cel mai probabil prin intermediul unor vouchere de energie.

Prețul energiei și al gazelor naturale se află în această perioadă pe un trend crescător firesc lunilor de iarnă în care ne aflăm. În mod normal, din primăvară, odată cu creșterea temperaturii de afară, acest preț ar trebui să urmeze un trend descrescător pe fondul reducerii consumului și a creșterii producției în mod deosebit pe partea de hidroenergie și energie eoliană sau fotovoltaică. Prognozele însă nu mai sunt atât de apropiate de realitate, căci schimbările climatice dau peste cap tot ce s-a întâmplat până acum. S-ar putea să avem un nivel nemaintâlnit de hidraulicitate, în sensul că lacurile de acumulare și debitele râurilor vor rămâne scăzute, ceea ce va obliga România să utilizeze la maxim termocentralele pe cărbune și cele pe gaze. Or, acest lucru înseamnă energie scumpă. În paralel, importurile vor rămâne constante sau chiar vor crește pe fondul deficitului de energie.

Inevitabil, prețul energiei și gazelor va crește. De altfel, contractele pentru anul viitor la energie electrică se mențin constant peste nivelul de 600 de lei/MW, un preț care acoperă în parte actuala schemă de plafonare. Cu siguranță, în cazul liberalizării pieței de la 1 aprilie, prețul energiei electrice va sări mult peste nivelul de acum, în mod deosebit pe piața Spot, singura piața care indică un preț cât de cât de referință.

Bun, să presupunem că ridicarea plafonării se va face la vară, adică la începutul lunii iulie, când valorile de consum ale energiei ating praguri aproape echivalente cu cele înregistrate în lunile de iarnă. Altfel spus, liberalizarea ar veni exact în momentul în care am putea avea consumuri foarte ridicate și producție redusă pe fondul secetei sau a scăderii producției regenerabile. Greu de anticipat dacă momentul alegerii reliberalizării va fi potrivit în vară. Una peste alta, Guvernul nu mai poate aștepta și trebuie să ia o decizie. Ce va fi din punctul de vedere al evoluției prețului energiei nimeni nu poate anticipa.

Etichete: , , , ,