Sute de susținători ai proiectului „Energie pentru viață” au participat duminică, 29 septembrie, la arena Națională, la Crosul Energiei – „Energie pentru toți” organizat de Ministerul Energiei împreuna cu Asociația Eos D’Art, un eveniment sportiv caritabil. Banii strânși din taxele de înscriere vor fi folosiți de către Asociația Energia Inteligentă pentru a finanța proiectele de electrificare a gospodăriilor din zonele montane izolate, care nu au fost racordate niciodată la rețeaua de energie electrică, prin montarea de panouri fotovoltaice.
Crosul Energiei este mai mult decât o simplă cursă. Este un gest de solidaritate și o oportunitate de a contribui la rezolvarea unei probleme reale a României: sărăcia energetică extremă. Prin înscrierea la acest eveniment, participanții pot face o diferență în viața a mii de români care trăiesc în întuneric. Astfel “energie pentru viață” va putea fi dusă în continuare în casele lipsite de “normalitate”.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei:
„În România, încă sunt mii de gospodării izolate, fără acces la electricitate. Familii întregi trăiesc fără curent electric. Vorbim de copii care învață la lumina lumânării, despre lipsa accesului la informație și resurse moderne, care sunt indispensabile pentru educație și o viață mai bună. Crosul Energiei –“Energie pentru toți” este un simbol al implicării fiecăruia dintre noi pentru a schimba acest lucru. Le mulțumesc sutelor de alergători care s-au implicat.”
Dalia Pușcă Solon, Președinte Asociația EOS DART:
„Pentru mine, ca inițiator al unor proiecte de educație prin cultură și chiar umanitare, este o bucurie să pot contribui la un asemenea proiect de amploare pentru aceste persoane din zone dezavantajate.
Odată cu energia electrică, în casele lor vor pătrunde și alte avantaje – modalități noi de informare și chiar acces la zona culturală. Iar acesta sper sa fie doar începutul pentru aceste familii și sper să putem continua sa-i ajutăm și prin alte modalități!”
Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă:
„Chiar săptămâna ce a trecut Asociația Energia Inteligentă a identificat și realizat proiecte pentru electrificarea a 3 cătune din Munții Călimani, Munții Gilău și Munții Metaliferi, urmând ca până la sfârșitul lunii octombrie să aprindem lumina în toate aceste case. Salut inițiativa lansată de Ministerul Energiei de a organiza un Cros al Energiei cu scopul de a strânge bani pentru a continua proiectul Energie pentru Viață, un proiect care si-a propus să elimine sărăcia energetică extremă din România și să pună România pe harta țărilor europene cu zero case fără energie electrică.”
Potrivit Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România, întocmit de Asociația Energia Inteligentă în primăvara acestui an, în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice încheiat cu Ministerul Energiei, peste 5.490 de gospodării, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani, nu au energie electrică. Îngrijorătoare sunt și următoarele statistici: 87% din casele fără energie electrică nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme, 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, așadar chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ar face dificilă plata energiei electrice consumată, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar pentru 10% nu există drumuri de acces.
Întocmirea „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică, deoarece constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme din țara noastră, cât și pentru întreprinderea unor acțiuni de reducere efectivă a acestui fenomen precum proiectul „Energie pentru viață”, inclusiv prin sprijinul societății civile, care prin mobilizarea extraordinară de la Crosul Energiei a arătat o puternică solidaritate față această cauză.
„Energie pentru viață” a fost lansat de Asociația Energia Inteligentă cu scopul de a trage un semnal de alarmă privind sărăcia energetică extremă din România. Proiectul constă în montarea de panouri fotovoltaice în gospodării situate în zone montane izolate, cu căi de acces dificil de parcurs, fără șanse de a fi racordate în viitorul apropiat la rețeaua de energie electrică. În cei 3 ani de la lansarea proiectului, Asociația Energia Inteligentă a electrificat un număr total de 39 de gospodării aflate în Munții Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bârgăului și Rodnei.
Asociația Energia Inteligentă va continua sa implementeze noi etape ale proiectului „Energie pentru viață” și să electrifice gospodării aflate în zone izolate, fără șanse de a fi conectate în viitorul apropiat la rețeaua de energie electrică, prin montarea de panouri fotovoltaice. În toate cele șapte etape derulate în cei 3 ani de la inițierea acestui proiect, societatea civilă a fost cea care și-a adus contribuția la electrificarea acestor gospodării. Împreună am adus o rază de speranță în viața familiilor care trăiesc în case lipsite de „normalitate”, cea mai mare parte dintre ei aflându-se la limita sărăciei și am contribuit în același timp la creșterea gradului de conștientizare a sărăciei energetice extreme din România și crearea unei comunități puternice care a sprijinit demersul nostru și a devenit ambasador în lupta pentru atingerea dezideratului de zero case fără energie electrică.