Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES, a prezentat în cadrul unei conferințe de specialitate un aspect foarte interesant în ceea ce privește impactul automobilelor electrice asupra sistemului energetic, precum și avantajele pe care integrarea acestora prin utilizarea bateriilor pentru stocare le pot avea: În România, în prezent, sunt înmatriculate cca 8,5 milioane de autoturisme, din care 50.000 sunt electrice. Adică doar 0,6% din totalul autoturismelor menționat. Bateriile din aceste mașini înseamnă 2000 de MWh, aproape de 5 ori mai mult decât capacitatea instalată în baterii legate la Sistemul Energetic Național.
„Trebuie numai să le folosim smart – de exemplu prin tarife dinamice. În curând vom avea de 10 ori mai multe autovehicule electrice, vom putea să le conectăm la retea și să ne jucăm cu capacitatea pe care o vom avea în mașini și atunci se va întâmpla un fenomen disruptiv care va duce prețul energiei și costul carburantului în jos”, a precizat Martin Moise, insistând că este necesar, în acest mecanism, să vedem mai departe. „Azi, suntem în țara în care racordarea la utilități este, de multe ori, misiune imposibilă, în timp ce în China deja sunt în operare stații care încarcă cu 1 MW și care elimină și acel ultim factor care te oprește să cumperi o mașină electrică că trebuie să stai mult timp să o încarci. Fix 5 minute, atât va trebui să stai cu mașina la încărcat”, a completat Moise.
În discursul susținut la Forumul Energiei, reprezentantul PATRES a subliniat că, strategic pentru Europa, nu există altă soluție decât Green Deal, Europa neavând resurse semnificative de petrol si gaze.
„Un alt motiv pentru care Green Deal nu va muri este prețul energiei regenerabile, care scade pe zi ce trece. Mult mai important este avansul tehnologic, dar și penetrarea cetățeanului și a micii industrii în piața de energie. Există și acest actor foarte important – prosumatorul, care va schimba fundamental lucrurile și modul în care noi înțelegem să ne comportăm în această piață. Foarte importantă este și partea de stocare, e-mobility și combinația între ele”, a precizat Martin Moise.