Prosumatorii au ajuns la o putere instalată de peste 2.000 MW

Scris de | 2 December, 2024
Prosumatorii au ajuns la o putere instalată de peste 2.000 MW
Panou fotovoltaic, prosumatori - sursa foto: Pixabay

Prosumatorii au ajuns la o capacitate instalată totală de 2.141 MW, de trei ori mai mare decât a unui reactor de tipul celor de la Cernavodă.

Acestea sunt datele oficiale publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie pentru finalul lunii septembrie.

Numărul prosumatorilor a ajuns la 175.663 la finalul lunii septembrie 2024.

Cei mai mulți prosumatori, respectiv 12.187, sunt în județul Ilfov. Puterea instalată a lor este de 167 de MW în total.

Urmează județul Timiș, cu 8.505 de prosumatori, Bihor, cu 6.979 de prosumatori, Dolj, cu 6.582 de prosumatori, Suceava, cu 6.335 de prosumatori și Arad, cu 6.234 de prosumatori.

Prosumatorii din România pun presiune pe autorități pentru a elabora o lege a prosumatorului, prin care să fie definită noțiunea de prosumator și mai apoi să fie elaborate reglementări care să stipuleze plata lunară de către furnizori a energiei injectate în reţea de prosumatori; compensarea energiei active pe mai multe locuri de consum; compensarea energiei active cu gaze naturale.

Într-un comunicat remis la mijlocul lunii noiembrie, prosumatorii au solicitat introducerea Legii prosumatorilor pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Această lege ar avea un impact pozitiv pentru ei, însă ar afecta furnizorii de energie electrică din România, întrucât aceştia vor trebui să efectueze plăţi lunare pentru energia livrată de prosumatori şi să ofere soluţii corecte de compensare, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE).

“Comunitatea prosumatorilor este de multă vreme nemulţumită de întârzierea reglementării decontării energiei şi de neplata energiei livrate în reţea.

Refuzul liderilor de grup ai PSD, UDMR şi AUR de a introduce pe ordinea de zi a plenului acest proiect de lege a declanşat această reacţie colectivă. În forma adoptată de Senat, Legea prosumatorului ar aduce o schimbare la normalitate în ceea ce priveşte decontarea energiei livrate de prosumatori.

Aceasta ar permite facturarea lunară a energiei, lucru care, în prezent, nu este reglementat. Totodată, posibilitatea compensării energiei pe mai multe locuri de consum ar aduce avantaje prosumatorilor cu mai multe puncte de furnizare a energiei electrice şi ar permite, în cazuri specifice, compensarea cu gaze naturale, dacă furnizorul are această opţiune”, se mai spune în document.