Model de afaceri în sprijinul IMM-urilor: eficiența ca serviciu

Scris de | 31 March, 2025
Model de afaceri în sprijinul IMM-urilor: eficiența ca serviciu

Cu resurse limitate, multe IMM-uri renunță să investească în echipamente eficiente din punct de vedere energetic, în ciuda beneficiilor lor clare din punct de vedere al mediului și al finanțelor. O soluție care ar putea veni în sprijinul IMM-urilor ar putea fi un model de afaceri care vinde serviciul în locul proprietății.

NOTA REDACȚIEI: Articolul este publicat și în noul număr al revistei Energy Magazine, disponibil la punctele de difuzare a presei din țară (ex: Inmedio, Relay).

Schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială, însă există și o veste bună: avem soluții pentru a transforma lumea într-un loc mai curat, mai eficient, mai sustenabil și, în același timp, mai profitabil, se arată într-o analiză realizată de Fundația Solar Impulse și publicată de Banca Europeană pentru Investiții (BEI).

Fundația Solar Impulse a reușit să identifice și să certifice peste 1.700 de inovații care combină protecția mediului cu profitabilitatea economică. Totuși, în ciuda potențialului lor, ritmul implementării acestor soluții este încă departe de a fi suficient.

Factori precum legislația depășită, practicile de afaceri rigide ancorate în trecut și lipsa de informare despre alternative încetinesc progresul. Mai mult, dificultatea de a accesa capital exacerbează această problemă, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), potrivit articolului publicat de BEI.

Eficiența energetică – o oportunitate de afaceri

IMM-urile reprezintă peste 99% dintre toate afacerile din Uniunea Europeană și angajează aproximativ 100 de milioane de europeni; totodată, ele generează în prezent aproximativ 60% din emisiile industriale ale continentului. Astfel, ele joacă un rol central în atingerea obiectivelor climatice ale UE, iar reducerea cererii de energie este esențială în acest efort.

Îmbunătățirile în eficiența energetică și a resurselor ar putea reprezenta peste 40% din reducerile de emisii necesare pentru a atinge obiectivele climatice globale până în 2040. Eficiența energetică este, de asemenea, o oportunitate de afaceri: se estimează că piața va crește rapid, cu o rată anuală compusă de 12,6% între 2024 și 2028”, se menționează în analiza citată.

Provocările micilor firme care vor să fie eficiente energetic

Unul dintre principalele obstacole pentru IMM-uri în adoptarea tehnologiilor curate este investiția inițială ridicată, care, în ciuda reducerii semnificative a costurilor operaționale pe termen lung, rămâne greu de suportat pentru multe afaceri cu resurse limitate.

IMM-urile interesate să-și sporească eficiența energetică se confruntă cu obstacole în accesarea soluțiilor de finanțare pentru aceste proiecte, în special legate de:

  • costuri inițiale ridicate legate de renovări sau modernizare;
  • dimensiunea mică a afacerii;
  • riscul ridicat al activității antreprenoriale;
  • perioada lungă de recuperare a investiției.

În al doilea rând, există un deficit de cunoștințe și expertiză care afectează IMM-urile, cărora adesea le lipsește atât forța de muncă necesară pentru diversificarea investițiilor, cât și perspectiva asupra oportunităților de eficiență energetică, arată Fundația Solar Impulse.

O soluție promițătoare pentru a depăși această barieră este servitizarea, un model de afaceri care transformă costurile mari de capital în cheltuieli operaționale accesibile, facilitând accesul IMM-urilor la tehnologii eficiente și sustenabile.

Servitizarea, cunoscută și sub denumirea de «pay-as-a-service» («plătește pe măsură ce folosești»), schimbă fundamental abordarea tradițională a afacerilor. În loc să vândă un produs direct, furnizorii vând rezultatul sau beneficiul asociat pe care acel produs îl oferă. De exemplu, în loc să cumpere echipamente de încălzire sau iluminat, clientul plătește pentru un nivel convenit și specificat de căldură sau lumină, în timp ce furnizorul păstrează proprietatea asupra bunului. Această realiniere mută accentul de la bunul în sine la performanța și utilizarea sa pe termen lung, stimulând eficiența și durabilitatea. 

Practic, vorbim despre un model de afaceri care ne poate duce dincolo de creșterea cantitativă, spre o economie calitativă”, notează autorul analizei, Bertrand Piccard, președintele Fundației Solar Impulse.

Servitizarea oferă IMM-urilor acces la tehnologii curate de ultimă generație fără necesitatea unor investiții inițiale semnificative, transformând cheltuielile de capital (CAPEX) în cheltuieli operaționale distribuite (OPEX). Acest model „ca serviciu” reduce consumul de energie, accelerează adoptarea surselor regenerabile și sprijină decarbonizarea activităților, crescând în același timp competitivitatea companiilor prin întreținere, modernizări și performanță garantată oferite de furnizorii de soluții.

Energie, încălzire, răcire, kilometri, izolație, iluminat, recuperarea căldurii reziduale… acest model de afaceri «ca serviciu» are potențialul de a reduce dramatic consumul de energie, accelerând în același timp adoptarea surselor de energie regenerabilă și a tehnologiilor avansate eficiente energetic”, se mai arată în analiză.

Servitizarea devine astfel un catalizator pentru adoptarea pe scară largă a tehnologiilor curate profitabile, necesare pentru a aborda criza climatică.

Un parteneriat pentru accelerarea eficienței energetice 

Pentru a accelera eficiența energetică prin servitizare, Fundația Solar Impulse a încheiat un parteneriat cu BEI pentru a dezvolta un mecanism financiar ce va ajuta companiile să își comercializeze soluțiile eficiente folosind acest model de afaceri. Obiectivul este de a face adoptarea tehnologiilor curate cât mai simplă pentru IMM-uri și municipalități, ambele confruntându-se cu riscuri și provocări financiare mai mari decât marile corporații.

Fundația Solar Impulse este o organizație nonprofit de mediu fondată în 2003 de către antreprenorii și activiștii Bertrand Piccard și André Borschberg în colaborare cu Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne. Fundația este cunoscută pentru zborul în jurul lumii într-un avion alimentat integral cu energie solară, finalizat în 2016.