Proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din zona Doicești intră într-o nouă fază a studiilor de inginerie specifice, potrivit lui Jennifer Granholm, secretar al Energiei, Departamentul de Energie al SUA.
Aceasta a explicat că NuScale Power şi Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea implementării tehnologiei NuScale la o centrală de cărbune ieşită din uz.
„Această sursă fără emisii de carbon va contribui la eliminarea treptată a activelor pe cărbune din România şi o va poziţiona drept un potenţial centru al lanţului de distribuţie SMR”, a spus oficialul în cadrul Forumului de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă, potrivit Agerpres.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat în cadrul aceluiași eveniment că primul proiect de tip SMR din Europa ar putea deveni operațional în orizontul anului 2029-2030.
Ministrul român a menționat și potențialul de noi investiții regenerabile în piața locală. Potrivit acestuia, în România vom avea mai mult de 10.000 MW în energie solară și eoliană în următorii 3-5 ani, iar pe zona de centrale de gaz vor fi modernizate capacități de 3.500 MW.