Guvernul a a analizat un proiect de ordonanță prin care se propune o schemă de ajutor de stat de aproape 580 de milioane de euro, pe şase ani, pentru marii consumatori de energie, a anunţat premierul Marcel Ciolacu. În fapt, această decizie nu este altceva decât o prelungire a actualei scheme de ajutor de stat cu încă șase ani.
“Analizăm azi propunerea unei scheme de ajutor de stat de aproape 580 de milioane de euro, pe 6 ani, pentru marii consumatori de energie. Este vital să ne păstrăm economia competitivă și să ajutăm 200 dintre cei mai importanți producători industriali ai țării. De altfel, se pregătește și un plan european de sprijin pentru siderurgie și metalurgie, deci suntem pe aceeași lungime de undă cu Bruxellesul, unde vom notifica acest ajutor de stat”, a transmis Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.
România a introdus încă din 2011 o schema de sprijin pentru investitorii în energie regenerabilă acordând un număr stabilit de certificate verzi pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile, conform cărora producătorii eligibili de energie electrică din surse regenerabile primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs și livrat în rețea. Furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze o cotă obligatorie de certificate verzi, pentru ca mai apoi costurile certificatelor verzi să fie transferate consumatorilor prin intermediul unei taxe ce se regăsește pe facturile de consum.
Schema discutată acum vizează reducerea nivelului taxei pentru întreprinderile mari consumatoare de energie, atenuând astfel riscul ca întreprinderile să își mute activitățile în locuri din afara UE, cu politici mai puțin ambițioase privind clima, sau, și mai rău să-și piardă competitivitatea, respective să intre în faliment. Ajutorul ar urma să fie în vigoare până la 31 decembrie 2031 și are un buget total estimat de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei), pentru un număr de aproximativ 200 de beneficiari și cu scutiri anuale maxime de 150 milioane euro.
Comisia Europeană a aprobat în noiembrie anul trecut, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de 578 de milioane euro (2,9 miliarde lei), al cărei scop este să reducă nivelul taxei pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare de energie, după cum a relatat atunci Profit.ro. Acum, autoritățile de la București au de aprobat actul normativ național de legiferare și implementare a schemei de ajutor de stat.
Marii consumatori industriali vor beneficia de o reducere a taxei cuprinsă între 75% și 85 %, în funcție de expunerea lor la risc.