Parlamentul UE a votat o lege care permite statelor să-și flexibilizeze regulile din sectorul depozitării de gaze, potrivit unui comunicat al instituției.
Astfel, legislativul european a adoptat marți o lege menită să combată speculațiile de pe piața gazelor și să contribuie la scăderea prețurilor, prin introducerea unor reguli mai flexibile privind reumplerea depozitelor.
Regulamentul, deja agreat de eurodeputați și Consiliul UE, extinde până la 31 decembrie 2027 schema europeană de înmagazinare a gazelor lansată în 2022, care era programată să expire la finalul anului 2025. Aceste norme au fost create pentru a garanta securitatea aprovizionării înaintea sezonului rece.
Parlamentul UE a decis că nu mai este obligatoriu stocul de gaze de 90% la 1 noiembrie
Pentru a reduce presiunile de pe piața gazelor, generate inclusiv de obiectivul obligatoriu de umplere a depozitelor în proporție de 90% până la 1 noiembrie, europarlamentarii și Consiliul au introdus mai multe modificări. Noile reguli permit statelor membre să atingă acest prag flexibil, în intervalul 1 octombrie – 1 decembrie, fără a fi necesară menținerea nivelului de 90% până la sfârșitul perioadei.
De asemenea, în condiții dificile de piață – cum ar fi apariția unor semnale de speculație care îngreunează stocarea eficientă din punct de vedere al costurilor – țările membre vor putea devia cu până la 10% de la obiectivul de umplere. În situații excepționale, Comisia Europeană va avea posibilitatea să extindă această marjă cu încă 5% pentru un sezon, prin act delegat.
Totodată, autoritățile naționale responsabile de monitorizarea înmagazinării vor fi obligate să raporteze proporția de gaz stocat provenind din Federația Rusă, în conformitate cu recomandările Comisiei din 17 iunie. Acest demers va sprijini evaluarea gradului de dependență a UE de gazele rusești.
„Legislația adoptată în 2022 a demonstrat că Europa poate proteja cetățenii atunci când Rusia folosește gazul ca instrument de șantaj”, a declarat raportorul Borys Budka, eurodeputat din grupul PPE, citat de Agerpres.
El a adăugat că noua reglementare oferă mai multă flexibilitate, mai puțină birocrație și va contribui la reducerea prețurilor la gaze, sprijinind în același timp drumul către independență energetică față de furnizorii nesiguri.
Textul legislativ a fost aprobat cu 542 de voturi pentru, 109 împotrivă și 30 de abțineri. Următorul pas este adoptarea oficială de către Consiliul UE, înainte ca legea să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.