Obligația de stocare a gazelor, prelungită până în 2027

Scris de | 21 July, 2025
Obligația de stocare a gazelor, prelungită până în 2027

Obligația de stocare a gazelor la un nivel de 90% înainte de data de 1 decembrie a fiecărui an a fost prelungită cu doi ani, până în 2027.

Măsura a fost adoptată vineri de Consiliul Uniunii Europene, a anunțat instituția printr-un comunicat.

Regulamentul a fost adoptat de blocul comunitar în iunie 2022 cu scopul de a garanta aprovizionarea cu energie după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Modificarea regulamentului adoptată vineri menține obiectivul de înmagazinare de 90% și introduce o flexibilitate adițională pentru ca statele membre să se adapteze condițiilor de piață în continuă schimbare și să combată posibila sa manipulare, a explicat Consiliul în comunicat.

Obligația de stocare a gazelor ajută statele membre să reacționeze cu rapiditate

Potrivit instituției, această flexibilitate va permite statelor membre să reacționeze cu mai multă rapiditate la condițiile schimbătoare ale pieței și să obțină condiții mai bune la achiziția gazelor, menținând în același timp securitatea aprovizionării.

Se menține, astfel, obiectivul obligatoriu actual, de 90%, pentru înmagazinarea gazelor, dar cu flexibilitatea de a-l îndeplini oricând între 1 octombrie și 1 decembrie, fiind modificat termenul limită actual de 1 noiembrie, transmite Agerpres.

Se introduce o flexibilitate de 10% în cazul întâmpinării unor dificultăți în umplerea depozitelor. În plus, printr-un act delegat (scris), Comisia Europeană ar putea extinde această flexibilitate pentru umplerea depozitelor cu până la încă 5%, în cazul în care persistă condițiile nefavorabile ale pieței.

Totodată, obiectivele de înmagazinare intermediare vor fi orientative, oferind previzibilitate în ceea ce privește nivelul de înmagazinare și permițând participanților la piață să cumpere gaze pe tot parcursul anului, atunci când condițiile vor fi mai avantajoase.

O dată cu aprobarea de vineri în Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene, se încheie procedura de adoptare, iar regulamentul va intra în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al UE.

De când a fost stabilit obiectivul de umplere a depozitelor în proporție de 90%, UE l-a depășit constant înainte de începerea sezonului de încălzire.

Instalațiile de înmagazinare acoperă în jur de 30% din consumul de gaze al UE pe parcursul lunilor de iarnă, conform datelor Consiliului UE.