Asociația prosumatorilor respinge ideea unor tarife diferențiate la energie

Scris de | 24 March, 2025
Asociația prosumatorilor respinge ideea unor tarife diferențiate la energie
Prosumatori la bloc - sursa foto: Intre Vecini, Facebook

Problema prețului energiei electrice pe diferite intervale orare de consum preocupă de multă vreme Autoritatea de reglementare, care caută un cadru adecvat de stabilire a prețului în funcție de aportul energiei regenerabile în sistem. Creșterea spectaculoasă a numărului de prosumatori, care au ajuns la o capacitate instalată de aproape 2,5 GW, precum și investițiile masive în parcuri fotovoltaice duce la situația în care producătorii RES să se canibalizeze între ei în momentele în care producția este foarte ridicată iar consumul scăzut. Așa se face că fie asistăm la exporturi de energie ieftină, fie prețul în piața pentru ziua următoare scade până la valori negative îndeosebi la orele prânzului.

În această situație se propune diferențierea prețului energiei pe anumite intervale orare și se încearcă de către autorități introducerea tarifelor dinamice, astfel încât să fie stimulat consumul atunci când energia regenerabilă atinge producții foarte mari, respectiv o reducere a consumului în perioadele de vârf. Sunt multe țări în Europa care practică aceste tarife diferențiate, mai puțin România unde digitalizarea în sistem este la niveluri reduse. Cu toate acestea se pare că ne vom adapta și noi la condițiile actuale ale pieței cât de curând.

Ideea unor prețuri diferențiate este însă vehement contestată de către Asociația Prosumatorilor și Consumatorilor de Energie (APCE), care pretinde că prosumatorii sunt dezavantajați într-o asemenea situație, în timp ce profitorii ar fi furnizorii de energie. Cu toate că sesizarea APCE este discutabilă, redăm mai jos intervenția către Ministerul Energiei a acestei Asociații, precum și argumentele ei:

”În ultima perioadă, observăm cu îngrijorare intensificarea discursului public referitor la introducerea unor tarife diferențiate pe intervale orare pentru consumul de energie electrică, aplicabile atât consumatorilor casnici și industriali, cât și prosumatorilor.

Concret, se intenționează ca în intervalele de vârf (dimineața și seara) energia să fie furnizată la prețuri ridicate, iar la prânz să fie furnizată la prețuri reduse. În plus, în cazul prosumatorilor, energia injectată în rețea la orele prânzului — atunci când producția fotovoltaică este maximă — să fie preluată tot la prețuri minime de către furnizori. Ulterior, aceeași energie este revândută consumatorilor, evident, în condiții avantajoase pentru furnizori.

Acest model este promovat exact de cei care urmăresc doar profituri mari din vânzarea energiei, fără să țină cont de nevoile reale ale consumatorilor, transformând piața energetică într-un joc de noroc. Aceștia uită că noi, românii, nu vrem să ne organizăm viața în funcție de faptul că bate vântul în Dobrogea sau că este soare pe cer și energia este ieftină.

De ce este energia ieftină în România în jurul prânzului?
Simplu: motivul principal îl reprezintă creșterea semnificativă a capacităților de producție din surse fotovoltaice, prin investiții private și prin mărirea numărului de prosumatori. Acest surplus temporar de energie solară, disponibil în special în intervalul 11:00–15:00, generează o scădere a prețurilor pe piața spot.

Deveniți între timp și producători, prin achiziția masivă a parcurilor fotovoltaice, furnizorii beneficiază de energia ieftină atât de la parcurile fotovoltaice proprii, de la terți, dar și de la prosumatori, pe care o revând ulterior la prețuri contractuale consumatorilor casnici captivi.

Toți producătorii, furnizorii și prosumatorii încearcă să injecteze energia lor în Sistemul Energetic Național în același interval orar, spre a fi consumată. Prosumatorii, în număr de aproximativ 200.000, ies din schema de consum diurn prin utilizarea directă a energiei produse de propriile panouri fotovoltaice.

De ce este energia scumpă dimineața și seara?
Prețurile ridicate la energie în intervalele de vârf – dimineața și seara – sunt, în mare parte, rezultatul unui model dezechilibrat de achiziție practicat de furnizori. Deși declarativ susțin că utilizează un mix echilibrat între contracte pe termen lung și achiziții zilnice, surse din piață indică faptul că aproximativ 70% din energia furnizată provine din surse cu producție intermitentă (prosumatori cu plata energiei la doi ani și producători fotovoltaici) și din Piața pentru Ziua Următoare (PZU), unde prețurile sunt extrem de volatile, ca să nu zicem haotice…

În acest context, furnizorii cumpără seara energie scumpă la prețurile impuse de producători de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), fără o strategie reală de stabilizare a costurilor prin cumpărarea energiei prin contracte avantajoase pe termen lung. Practic, achiziția se face „la tarabă”, în funcție de cerere și ofertă, la prețuri foarte mari, fără o logică predictibilă pentru consumatori.

În locul unor măsuri structurale, cum ar fi:

  • investiții în capacități de stocare a energiei excedentare produse la prânz,
  • modernizarea rețelelor pentru a permite distribuția eficientă între regiuni,
  • încheierea de contracte durabile cu producători de energie,

…furnizorii promovează o „soluție” facilă pentru ei și inechitabilă pentru consumatori: tarifarea orară. Această măsură avantajează foarte puțini consumatori – cei activi ziua –, în schimb penalizează majoritatea cetățenilor care sunt activi dimineața și seara și își desfășoară activitatea în afara locuinței.”

Cu siguranță discuțiile pe această temă sunt de abia la început, dar un lucru este evident: tarifele diferențiate sunt o necesitate pentru un echlibru echitabil în piața de energie electrică.

Etichete: , , ,