Mașinile electrice vor ajunge să dețină o pondere de 10% din parcul auto al României în anul 2030, estimează Radu Căprău, director în cadrul OMV Petrom.
„Am observat o scădere a înmatriculărilor de mașini electrice în România, pentru că s-au diminuat subvențiile. S-a observat în schimb o creștere a tot ceea ce înseamnă mașini hibride, ceea ce ne spune nouă că în continuare românii își doresc să aibă un transport cu grad de poluare scăzut și rămân fideli acestui trend de achiziție a mașinilor cu amprentă scăzută de carbon.
Însă, pe termen lung, ce vedem noi este că, având în vedere taxele care sunt estimate pentru 2027-2028, mașinile electrice vor avea cu siguranță beneficii în plus față de cele clasice”, a declarat oficialul OMV Petrom.
OMV Petrom a ajuns la 900 de puncte de încărcare a mașinilor electrice
Anul trecut, numărul înmatriculărilor de mașini 100% electrice a scăzut cu 23%, însă Căprău spune că acest lucru este firesc.
„În orice tranziție se vede câte o stagnare sau o încetinire. Noi rămânem consecvenți planului pe care îl avem pe această piață. Ne dorim să fim cel mai important operator pe această piață.
Vom vedea în continuare interes pe această zonă. Estimăm că în 2030 mașinile electrice vor ajunge la 10% din parcul auto al țării, ceea ce va genera o cerere semnificativă. Mă refer la electric 100%, fără a lua în calcul mașinile hibride”.
Compania a ajuns la o rețea de 900 de puncte de încărcare a mașinilor electrice. La finalul anului 2025, OMV Petrom și-a planificat să ajungă la o rețea de 1.500 de puncte de încărcare, iar pentru 2030 estimează o rețea de 5.000 de puncte.
În luna iunie 2024, OMV Petrom a anunțat că a finalizat achiziția Renovatio Asset Management, firma care deține cea mai mare rețea de stații de încărcare a mașinilor electrice din România, potrivit unui comunicat al companiei.
Rețeaua are peste 400 de puncte de încărcare și perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.