Producătorul integrat de energie OMV Petrom a anunțat investiții de 11 miliarde de euro pentru perioada 2022-2030 cu accent pe componenta de proiecte cu emisii de carbon reduse și zero, potrivit strategiei sale de dezvoltare.
Proiectele verzi vor reprezenta un volum de 3,7 miliarde de euro din totalul bugetului de investiții planificat. În ultimii trei ani, compania dezvoltat semnificativ zona de proiecte regenerabile, atingând o capacitate de peste 1 GW în solar și fotovoltaic. Creșterea capacității la 2,5 GW până în 2030 va permite OMV Petrom să înregistreze o producție netă de electricitate de aproximativ 4,7 TWh.
Pe segmentul de electro-mobilitate, OMV Petrom va atinge 1.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice anul acesta în urma achiziției rețelei Renovatio. Compania vrea să devină cel mai mare furnizor de servicii de electro-mobilitate până în 2030, când ar trebui să aibă o rețea de 5.000 de puncte de încărcare.
Strategia mai menționează că OMV Petrom urmează să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din regiune până în 2028. Utilizând fonduri UE nerambursabile, compania și-a accelerat proiectele de hidrogen verde în Petrobrazi, cu scopul de a ajunge la o capacitate de 100 MW până în 2030.
“Ne menținem angajamentul privind Strategia noastră 2030 de transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, efectuând în același timp unele ajustări-cheie: o dezvoltare mai rapidă a surselor regenerabile, o țintă mai ambițioasă în domeniul electro-mobilității, progresând totodată cu proiectul nostru de gaze naturale offshore Neptun Deep, care avansează conform planului, în vederea începerii producției în 2027”, a spus Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom.
În zona de explorare și producție, OMV Petrom intenționează să reducă declinul anual al producției la mai puțin de 5% până în 2030 și să scadă costul de producție în jurul valorii de 8 USD/bep.
Pe segmentul de gaze și energie, compania estimează vânzări de 60 TWh în special datorită începerii producției în Neptun Deep. Totodată, circa 30% din totalul vânzărilor de energie electrică va proveni din surse verzi până la sfârșitul acestui deceniu.
Totodată, OMV Petrom își menține obiectivul de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon din operațiuni până în 2050. Compania își propune să scadă emisiile și intensitatea carbonului din operațiunile proprii – Scope 1-2 cu 30%, precum și emisiile și intensitatea Scope 1-3 cu 20% (ambele în 2030 comparativ cu 2019)