Romgaz a anunțat în zona Caragele o descoperire importantă de hidrocarburi încă din anul 2016, Perimetrul RG.06 Muntenia Nord–Est, unde se desfășurau operatiuni petroliere. Descoperirea este situată în sectorul nord estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1500 și 5000 de metri, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei.
Testele de productie finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca și 77 Rosetti, confirmau o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 de metri aflat la adâncime de peste 4000 de metri.Rezultatele obținute în urma testelor de curgere (DST) pe duze de 7 mm și 9 mm prefigurează producții zilnice între 1400 și 2200 boe / sonda.
Lucrările au stagnat între timp din diferinte motive, dar ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat recent că la Caragele, unde au fost estimate cele mai mari rezerve de gaze naturale onshore din România, va fi pusă în funcţiune Sonda 55, Damianca.
„Vă pot spune, în premieră, că directorul general de la Romgaz, domnul Răzvan Popescu este, astăzi, la Caragele, unde se va pune în funcţiune Sonda 55, Damianca. Este un program de investiţii de peste un miliard de lei. Acolo aşteptăm veşti şi mai bune în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Burduja.
Rezervele de la Caragele, Buzău, au fost estimate la circa 30 de miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă de trei ori consumul național anual al României. Zăcământul este în exploatare din 2009, însă rezervele consistente se află la mare adâncime și vor fi extrase abia de acum încolo. Producția de la Caragele a reprezentat în 2021 aproximativ 7,5% din producția totală de gaze naturale şi 84% din producţia totală de condensat înregistrată de Romgaz, fiind al doilea zăcământ din portofoliul Romgaz, ca pondere.