Energy Expo - Join the revolution

Energia geotermală, una dintre cele mai fezabile resurse

Scris de | 10 September, 2024
Energia geotermală, una dintre cele mai fezabile resurse

Energia geotermală reprezintă una dintre cele mai fezabile resurse în tranziţia verde, consideră experţii Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG).

Sistemele geotermale în buclă închisă (CLGS) sunt o soluţie pentru universalizarea utilizării acestui tip de energie, potrivit unui comunicat al Federației.

Tehnologia cu buclă închisă, utilizată deja în Canada, Germania şi SUA, prezintă avantaje cheie semnificative în raport cu sistemul convenţional, printre care se numără absenţa fracturării, posibilitatea de a exploata energia geotermală indiferent de disponibilitatea acviferelor de apă caldă din apropierea centralei de cogenerare, lipsa riscurilor legate de seismicitatea indusă, absenţa oricăror elemente supuse coroziunii/eroziunii/depunerii şi legătura directă între oraşele unde există cerere şi resursele de apă caldă.

Sistemul în circuit închis presupune forarea la mare adâncime şi introducerea unor conducte realizate dintr-un material special, termoconductor, în sol, în apropierea stratului de rocă magmatică, unde se înregistrează temperaturi de aproximativ 300 grade. Se introduce apă din sursă proprie în conductele termoconductoare, apă ce va capta căldura rocilor. Apa revine la suprafaţă prin termosifon natural şi ajunge la centrala de cogenerare, unde se produce atât energie electrică, cât şi energie termică.

“Tehnologia abia a apărut şi nu a început să fie încă folosită în România. (…) Companiile de petrol şi gaze care operează în România au capacitatea necesară pentru asigura transferul de tehnologie de foraj pentru a implementa şi utiliza tehnologia cu circuit închis.

Amprenta la sol este foarte mică, nu se ia din circuitul agricol, pentru că trebuie făcută în zone unde există activitate industrială. Nu există fracturare, nu depinde de anotimp. Este un ciclu ce funcţionează 24 de ore, şapte zile pe săptămână, fără probleme”, au explicat experţii FPPG, potrivit Agerpres.

Potrivit acestora, în Canada, bucla de testare este în funcţiune din 2019, în timp ce în Germania operaţiunile de foraj sunt încă în curs de desfăşurare.

România se află printre primele cinci ţări europene cu potenţial de energie geotermală, în prezent fiind efectuate explorări în 24 de situri, însă dispune de un număr mult mai mare de surse subterane de ape geotermale.

Experţii FPPG au subliniat că mai multe locaţii din vestul României, aproape de graniţa cu Ungaria, prezintă condiţii geologice adecvate pentru dezvoltarea unor proiecte geotermale şi pentru aplicarea sistemelor de captare a căldurii în circuit închis. Mai multe oraşe din România sunt deja interesate de explorarea şi utilizarea energiei geotermale pentru încălzirea zonelor rezidenţiale, precum Arad, Timişoara, Oradea.

Etichete: , , ,