UE vrea să cumpere cantități suplimentare de gaze din SUA

Scris de | 21 February, 2025
UE vrea să cumpere cantități suplimentare de gaze din SUA

Uniunea Europeană (UE) vrea să obțină cantități suplimentare de gaze din alte țări, inclusiv din SUA, pentru a înlocui livrările rusești.

Totodată, UE are în plan să accelereze extinderea capacităților de energie regenerabilă, în scopul de a reduce dependența de gazele naturale, a declarat vineri comisarul pentru Energie și Locuințe, Dan Jorgensen, conform Reuters.

UE s-a angajat să renunțe complet la combustibilii fosili proveniți din Rusia până în 2027, ca reacție la invadarea Ucrainei de către Moscova. Chiar și în condițiile reducerii semnificative a livrărilor de gaze naturale rusești prin conducte, Uniunea a crescut importurile de gaze lichefiate din Rusia.

„În loc să folosim banii contribuabililor pentru a plăti gaze care ajung în tezaurul de război al lui Putin, trebuie să ne asigurăm că ne producem energia intern”, a declarat Dan Jorgensen într-un interviu preluat de Agerpres.

El a menționat că Bruxelles-ul lucrează la modificarea reglementărilor privind autorizările, pentru a grăbi expansiunea surselor regenerabile.

În ceea ce privește industria și încălzirea locuințelor, domenii unde gazul nu poate fi înlocuit rapid de electricitate, oficialul european a subliniat că UE va intensifica eforturile pentru a identifica surse alternative de aprovizionare.

UE: Cantitățile de gaze nu ar mai trebui să provină din Rusia

„Responsabilitatea mea este să mă asigur că aceste surse sunt accesibile și nu provin din Rusia. Va fi nevoie în continuare de gaze și trebuie să găsim alte surse decât cele din Rusia, iar asta ar putea însemna și importuri suplimentare din SUA”, a explicat Jorgensen.

Săptămâna trecută, prețurile de referință pentru gazele naturale în Europa au atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani.

Comisia Europeană nu achiziționează direct gaze naturale, dar a formulat planuri pentru a purta discuții cu furnizorii de gaze lichefiate și ia în considerare investiții în infrastructura de export a gazelor lichefiate din afaceri externe, în vederea asigurării unor contracte pe termen lung, cu prețuri stabile, conform documentelor consultate de Reuters.

În conformitate cu legislația UE, contractele de gaze naturale din Europa trebuie să fie încheiate până în 2049, pentru a se alinia la obiectivele climatice ale blocului comunitar care vizează emisii zero până în 2050.

Jorgensen nu a dorit să comenteze documentele de lucru dezvăluite de Reuters, care vor fi publicate săptămâna viitoare de Comisia Europeană, dar a confirmat că Bruxelles-ul lucrează la implementarea unor controale mai stricte asupra piețelor de gaze, pentru a preveni tranzacțiile speculative ce generează creșteri bruște ale prețurilor. De asemenea, săptămâna viitoare, va propune „instrumente financiare” destinate să decupleze prețurile la electricitate de fluctuațiile mari ale prețurilor la gaze.

Regulamentele actuale de pe piața europeană a energiei electrice fac ca, în ciuda expansiunii rapide a energiilor regenerabile, prețul gazelor naturale să influențeze în continuare tarifele pe care mulți consumatori europeni le plătesc pentru electricitate.