Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, în prezența ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din cadrul Grupului Electrica, denumită Electrica Esyasoft Smart Solutions S.A. Noua companie, deținută în proporție de 25% de Electrica S.A. și 75% de Esyasoft Enterprise Holding RSC LTD, se va concentra pe tehnologiile de rețele inteligente, inclusiv soluții de stocare – baterii și digitalizare a rețelelor, potrivit unui comunicat al Electrica.
„Înființarea acestei entități reflectă determinarea noastră de a stimula evoluția, promova inovația și de a crea valoare adăugată pentru acționarii noștri. Privim cu entuziasm această nouă etapă și suntem încrezători că vom stabili noi repere în industrie. Obiectivul nostru principal este să impulsionăm inovația și să oferim soluții de valoare excepțională clienților și partenerilor noștri”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.
„Acest parteneriat cu Electrica marchează un pas important către implementarea tehnologiilor de ultimă generație în domeniul rețelelor inteligente în regiunea europeană. Suntem încântați să aducem experiența noastră în această colaborare pe termen lung și să contribuim la obiectivele de tranziție energetică ale României”, a declarat Bipin Chandra, CEO EsyaSoft Holding Ltd.
Prin intermediul noii societăți, vor fi construite unități de producție pentru echipamente energetice verzi, precum soluții de stocare și digitalizare a rețelei de distribuție a energiei electrice (contoare inteligente). De asemenea, proiectul include dezvoltarea și operarea unei infrastructuri pentru încărcarea autovehiculelor electrice, a explicat anterior compania, în luna iulie, când decizia de înființare a acestui joint-venture a fost aprobată de Consiliul de Administrație al companiei Electrica.
Noile segmente de business vor răspunde cererii în creștere la nivel național și european, vor genera noi locuri de muncă și, în același timp, vor aduce beneficii directe și indirecte tuturor activităților de bază ale Grupului Electrica, spune compania.
Capitalul social inițial al societății nou înființate va fi în valoare de 90.000 de lei, urmând ca cei doi acționari să asigure ulterior finanțarea pentru dezvoltarea activității. Modalitatea de finanțare va fi reglementată printr-un acord între acționari (Shareholders’ Agreement – SHA), suma inițială previzionată de către părți fiind de 100 de milioane de euro, contribuția celor doi acționari fiind proporțională cu cota deținută.