Consiliul de Administrație al companiei Electrica a aprobat în ședința de astăzi constituirea unei societăți pe acțiuni (joint-venture) împreună cu EsyaSoft Holding Ltd., parte a grupului International Holding Company (IHC). Aceasta va avea ca obiect de activitate producția și operarea de tehnologii avansate din domeniul energiei verzi, destinate pieței naționale și europene, a transmis compania, într-un comunicat de presă.
Prin intermediul noii societăți, în care Electrica va deține 25% din capitalul social, iar EsyaSoft 75%, vor fi construite unități de producție pentru echipamente energetice verzi, precum soluții de stocare și digitalizare a rețelei de distribuție a energiei electrice (contoare inteligente). De asemenea, proiectul include dezvoltarea și operarea unei infrastructuri pentru încărcarea autovehiculelor electrice.
Noile segmente de business vor răspunde cererii în creștere la nivel național și european, vor genera noi locuri de muncă și, în același timp, vor aduce beneficii directe și indirecte tuturor activităților de bază ale Grupului Electrica, spune compania.
„Pornind de la declarația noastră strategică – „Promisiunea inovației: Modelarea unui viitor sustenabil” – și în linie cu strategia națională, acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ spre atingerea obiectivelor asumate. Totodată, ne oferă ocazia de a ne poziționa ca un jucător important în tranziția către un sistem energetic mai sustenabil și mai eficient, atât la nivel local, cât și regional, un deziderat la care ținem foarte mult.
Așa cum am menționat și la momentul lansării strategiei noastre, unele dintre principalele obiective sunt diversificarea serviciilor oferite și explorarea oportunităților de creștere regională pentru a ne consolida poziția pe piață. Una dintre oportunități s-a concretizat prin parteneriatul cu EsyaSoft, care ne va permite să aducem o nouă dimensiune activității Grupului Electrica, pentru România și pentru noi toți”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica (foto).
Capitalul social inițial al societății nou înființate va fi în valoare de 90.000 de lei, urmând ca cei doi acționari să asigure ulterior finanțarea pentru dezvoltarea activității. Modalitatea de finanțare va fi reglementată printr-un acord între acționari (Shareholders’ Agreement – SHA), suma inițială previzionată de către părți fiind de 100 de milioane de euro, contribuția celor doi acționari fiind proporțională cu cota deținută.
„Parteneriatul încheiat cu Electrica ne permite să aducem cele mai avansate tehnologii din domeniul energiei verzi în România și să amplificăm angajamentul nostru pentru inovație și sustenabilitate. Ne propunem să contribuim semnificativ la dezvoltarea unei infrastructuri energetice moderne și eficiente, care va sprijini tranziția către o economie verde și va genera beneficii economice și sociale pe termen lung. Suntem încrezători că această colaborare va aduce valoare adăugată ambelor părți și va consolida poziția României ca jucător regional în sectorul energiei regenerabile”, a declarat Bipin Chandra, CEO EsyaSoft Holding Ltd.
Despre EsyaSoft Holding Ltd.
EsyaSoft Holding Ltd. este o filială a International Holding Company (IHC), Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, specializată în furnizarea de soluții de modernizare și automatizare a rețelei electrice prin tehnologii smartgrid, infrastructura avansată de contorizare, infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice, stocarea energiei și implicarea consumatorilor, rețea de comunicații, IT, IoT și soluții avansate de analiză și inteligență artificială pentru utilități de energie, gaz și apă. EsyaSoft are birouri în peste 10 țări, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, India, Azerbaidjan, Țările de Jos, Regatul Unit și SUA, deservind peste 35 de companii globale de utilități.
Despre Grupul Electrica
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție, furnizare și producție a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.
Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice.