Daniel Apostol, FPE // Viitorul energetic: resursele și tehnologiile moderne sunt prezente, iar timpul nu stă pe loc

Scris de | 15 May, 2025
Daniel Apostol, FPE // Viitorul energetic: resursele și tehnologiile moderne sunt prezente, iar timpul nu stă pe loc

Text: Daniel Apostol, director general, Federația Patronală a Energiei (FPE)

Energia nu mai este de multă vreme doar o resursă economică, este mai ales o armă geopolitică. Având toate ingredientele necesare, de la rezervele semnificative de gaze naturale din Marea Neagră, până la potențialul imens al surselor regenerabile, România ar putea juca un rol esențial, devenind un furnizor de securitate energetică pentru regiune. Însă acest lucru necesită mai mult decât doar resurse – necesită strategie, viziune și capacitatea de a acționa rapid.

Mulți ani însă, în loc să își valorifice avantajele, România a rămas blocată într-un cerc vicios al indeciziei, birocrației excesive și influențelor externe negative, pierzând oportunități cruciale într-un context global tot mai volatil.

Vremurile sunt din ce în ce mai tulburi, piața globală a energiei, din ce în ce mai răscolită de deciziile liderilor marilor puteri, resursele sunt din ce în ce mai puține și, firesc, din ce în ce mai căutate, deci mai scumpe. Pentru România, întrebarea esențială nu este dacă poate deveni un lider energetic – și în consecință dacă poate să profite intens de toate beneficiile unei astfel de poziții dominante pe piața europeană -, ci dacă este pregătită să își asume această responsabilitate.

Resursele naturale ale României sunt un atu incontestabil, dar gestionarea lor deficitară le transformă, adesea, într-o povară. România are un obicei prost de a rămâne adesea într-o stare de expectativă, incapabilă fiind să ia decizii ferme cu privire la viitorul și la dezvoltarea ei, în timp ce alte țări din regiune și-au adaptat rapid strategiile la contextul global și la cel regional pentru a atrage investiții și a-și asigura creșterea economică și chiar securitatea energetică. În plus, infrastructura învechită și lipsa unor politici coerente de modernizare a acesteia îngreunează atât exploatarea resurselor convenționale, cât și integrarea tehnologiilor moderne și a energiilor regenerabile în sistemul național. Oferindu-le prea puțin, statul român așteaptă prea mult de la operatorii economici.

Problema nu este doar una tehnică sau administrativă, ci mai ales una de viziune. Lumea suferă un rapid proces de transformare economică, având în miezul ei pe de o parte dezvoltarea inteligenței artificiale și pe de altă parte adoptarea de tehnologii avansate de tranziție energetică accelerată. România nu poate rămâne în afara acestui proces, dar nu pare conștientă de amploarea lui. În plus, reticența semnificativă față de schimbare, alimentată de un discurs public polarizat și de dezinformare, frânează progresul.

“Viitorul Energiei” (www.viitorulenergiei.ro) este un proiect prin care Federația Patronală a Energiei (FPE) își propune să promoveze tocmai noile tehnologii din energie și beneficiile acestora. Unul dintre obiectivele comune ale companiilor membre FPE este decarbonarea sectorului energetic, prin adoptarea tehnologiilor inovatoare.

De aceea, este responsabilitatea noastră să facem cunoscute transformările de care țara noastră are nevoie pentru a prospera în noile condiții, ale unei economii cu emisii zero, ce protejează mediul. Pentru că alinierea principiilor este primul pas către acțiunea eficientă, dorim să stimulăm dialogul în rândul specialiștilor care pot face tranziția realitate, și anume profesioniști din domeniul tehnic, juridic, autorități și politicieni.

Mixul energetic al României este complex și promițător. Am identificat 11 piloni principali pe care se va clădi domeniul energetic, printre care se numără atât tehnologii devenite tradiție, cât și promițătoare inițiative de pionierat: captarea, transportul, stocarea și utilizarea CO2, energia nucleară, energia solară, energia geotermală, energia eoliană, hidrogenul, biocombustibilii, energia solară, gazele naturale, hidroenergia, hidrocarburi (țiței și cărbune), biogazul și biometanul. Fiecare dintre acestea presupune atât oportunități, cât și provocări, de aceea, pentru punerea lor în valoare, este necesară o promovare onestă și cuprinzătoare, în rândul cetățenilor români, dar și elaborarea unui cadru de reglementare menit să ghideze spre succes proiectele de investiții în aceste tehnologii care vor produce energie și vor contribui în același timp la protejarea mediului și atingerea obiectivelor climatice.

Așadar, ce-i de făcut? Primul pas esențial este stabilirea unui cadru legislativ general clar și predictibil, care să încurajeze investițiile și să faciliteze exploatarea resurselor. Mă refer mai ales la întregul pachet de legi și măsuri ce au menirea să construiască o corectă relație economică între stat și investitori: regimul fiscal, cel de reglementare a resurselor minerale, setul de politici publice ce ar trebui să guverneze tranziția energetică și tehnologiile moderne respective. În paralel, trebuie accelerată modernizarea infrastructurii energetice pentru a permite integrarea eficientă a noilor tehnologii.

Apoi, România trebuie să își asume un rol mai activ în parteneriatele europene, contribuind la proiecte de investiții și de interconectare care să îi consolideze poziția pe piața regională, altfel riscă să rămână blocată într-un joc pe care nu ea îl controlează. În plus, este necesară o schimbare de mentalitate – tranziția energetică trebuie privită ca o oportunitate reală de creștere economică și nu ca o constrângere impusă din exterior, de la Bruxelles sau din altă parte. De exemplu, exploatarea gazelor naturale ar trebui să fie privită mai ales din perspectiva faptului că acestea pot fi fundația securității energetice naționale și factorul esențial al dezvoltării unor noi capacități industriale în economia românească.

Viitorul economic și energetic al României depinde de capacitatea sa de a lua decizii curajoase și de a acționa prompt și cu fermitate într-un peisaj global aflat în continuă schimbare. Resursele există, oportunitățile sunt evidente, iar timpul nu stă pe loc.

Direcția în care vom merge ca țară va defini nu doar securitatea noastră energetică, ci și întregul viitor economic pentru deceniile următoare.

***

NOTA REDACȚIEI: Editorialul semnat de Daniel Apostol, director general, Federația Patronală a Energiei (FPE), a fost publicat în noul număr al revistei Energy Magazine, disponibil la punctele de difuzare a presei din țară (ex: Inmedio, Relay). Numărul 6 al revistei este o ediție specială, în limba engleză, dedicată celei de-a doua ediții a ENERGY EXPO® ce se va desfășura în perioada 22–24 mai 2025, la Hala Laminor din București, reunind sub același acoperiș reprezentanți din peste 30 de țări din domeniul energiei și industriile conexe. Federația Patronală a Energiei (FPE) este unul dintre partenerii organizaționali ai ENERGY EXPO® 2025. Pentru mai multe informații, accesați: energyexpo.ro