Cel mai mare zăcământ de gaze naturale onshore al României, cu rezerve estimate de 30 de miliarde de metri cubi, a avut o producție, anul trecut, cu 22,48% mai mare față de 2023, devenind astfel, al doilea zăcământ ca pondere în producția totală a Romgaz (6,6% din total producție Romgaz).
Compania Romgaz, concesionarul zăcământului , exploatează gaze, la mică adâncime, din 2019, dar cantitățile mari se află însă la medie și mare adâncime, până la 5.000 de metri. De peste doi ani, compania forează aici sonde, în cadrul proiectului fiind săpate un număr de circa 50 de sonde cu caracter de explorare, din care 28 au înregistrat producţii de hidrocarburi.
Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare producător de gaz din UE, iar investiția de la Caragele asociată ce cea din perimetrul Neptun Deep va menține țara noastră în această poziție încă o bună perioadă de timp. La Caragele s-au derulat anul trecut lucrări de investiții în valoare de 147 milioane lei, principalele fiind:
– Forajul și punerea în exploatare a sondei 100 Caragele in 75 zile (record de viteză pentru Romgaz) și a sondei 78 Rosetti Side Track.
– Executarea de operații de reparații în 5 sonde, rezultând o creștere a producției.
– Elaborat Studiu de fezabilitate pentru exploatarea sondelor din zona Rosetti & Damianca în vederea extinderii infrastructurii de suprafața pentru viitoarele sonde (8 sonde).
– Introdus în producție sonda 55 Damianca, printr-o instalație provizorie.
– Demarat lucrările de foraj la sonda 76 Rosetti.
Sonda 54 Damianca, pentru care montajul instalației de foraj este în curs urmează a începe forajul efectiv la finalul lunii mai.
Pentru dezvoltarea proiectului Caragele Deep, respectiv evaluarea acumulărilor deja descoperite, evidențierea de noi acumulări și exploatarea acestora, Romgaz va derula în continuare lucrări de investiții pentru forarea de noi sonde de mare adâncime și derularea unui proiect de extindere a infrastructurii. Pentru toate acest proiecte, Romgaz va investi peste 1,3 miliarde lei din surse proprii, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.