VIDEO Agenția Internațională pentru Energie Atomică, misiune în România

Scris de | 17 December, 2024
VIDEO Agenția Internațională pentru Energie Atomică, misiune în România
Centrala nuclearoelectrica Cernavoda - sursa foto: Nuclearelectrica (Facebook)

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a finalizat o misiune a Serviciului Internațional de Consultanță pentru Protecția Fizică (IPPAS) în România.

Potrivit unui comunicat al agenției, Misiunea IPPAS s-a desfășurat în perioada 2-13 decembrie și a fost găzduită de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a României.

Echipa de zece persoane a evaluat regimul de securitate nucleară al țării pentru materiale nucleare și instalații nucleare. Scopul misiunii a inclus, de asemenea, revizuiri ale măsurilor de protecție fizică și de securitate informatică în instalațiile nucleare și protecție fizică în timpul transportului de material nuclear.

Este a patra misiune derulată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică în România

În cadrul revizuirii, echipa IPPAS a vizitat Centrala Nucleară Cernavodă și Uzina Nucleară de Combustibil Pitești din Mioveni. România operează două unități nucleare la Cernavodă, care au furnizat aproximativ 19% din energia totală a țării în 2023. România intenționează, de asemenea, să-și extindă programul de energie nucleară.

Aceasta este a patra misiune IPPAS în România, misiunile anterioare având loc în 1997, 2002 și 2012. România a ratificat amendamentul din 2005 la Convenția privind protecția fizică a materialelor nucleare (A/CPPNM) în 2007.

Acest amendament îmbunătățește semnificativ CPPNM inițial prin extinderea domeniului de aplicare și stabilirea obligațiilor părților de a asigura protecția fizică a tuturor instalațiilor nucleare și a materialelor nucleare utilizate în scopuri pașnice, fie în uz casnic, depozitare sau transport.

Echipa IPPAS a inclus experți din Canada, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Lituania, Regatul Țărilor de Jos, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii, precum și un membru al personalului AIEA.

Echipa AIEA a felicitat România

Nancy Fragoyannis, consilier la nivel superior pentru neproliferare și securitate nucleară internațională în Biroul Programelor Internaționale al Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA, a condus echipa.

„Unul dintre avantajele găzduirii unei misiuni IPPAS este angajamentul cu echipa internațională de experți, pentru împărtășirea experiențelor și bunelor practici practici din programele de securitate respective. Găzduirea celei de-a patra misiuni IPPAS este un indicator puternic din partea României al dorinței lor de a-și evalua continuu regimul de securitate nucleară”, a spus ea.

Echipa a purtat discuții cu oficiali de la CNCAN, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării, Jandarmeria Română, Serviciul Român de Informații, Poliția Română și Nuclearelectrica.

Echipa a felicitat România pentru eforturile sale cuprinzătoare de a-și îmbunătăți regimul de securitate nucleară și pentru colaborarea eficientă între diferite autorități competente în domeniul securității nucleare.

Echipa a recunoscut, de asemenea, îmbunătățirea măsurilor de securitate nucleară în instalațiile nucleare din România. Ei au oferit recomandări și sugestii pentru a sprijini România în consolidarea și susținerea securității nucleare. Au fost identificate bune practici care pot servi drept exemple altor state membre AIEA pentru a contribui la consolidarea activităților lor de securitate nucleară.

„Amenințările în evoluție și o situație de securitate în schimbare la nivel internațional necesită vigilență din partea țărilor pentru a preveni, detecta și răspunde la actele rău intenționate”, a declarat Elena Buglova, directorul Diviziei de Securitate Nucleară a AIEA.

„Eforturile continue ale României de a consolida protecția fizică și securitatea informatică în infrastructura națională critică sunt importante și contribuie la menținerea celor mai înalte niveluri de securitate nucleară.”

Cantemir Ciurea Ercau, Președintele CNCAN, a declarat: „Aș dori să ne exprim recunoștința echipei misiunii IPPAS pentru analiza detaliată și profesionalismul demonstrat în această perioadă de revizuire intensivă. Recomandările și sugestiile oferite prin această misiune sunt de cea mai mare importanță pentru consolidarea regimului de securitate nucleară al României CNCAN se angajează să implementeze măsurile necesare pentru a răspunde acestor recomandări și să ne continue eforturile de îmbunătățire a protecției fizice a materialelor nucleare și radioactive. ca facilități asociate. Această misiune subliniază angajamentul nostru de a colabora cu comunitatea internațională pentru a asigura cele mai înalte standarde de securitate nucleară”.

Cea de-a 108-a misiune IPPAS de la începutul programului, în 1995

Misiunile IPPAS sunt menite să asiste statele în consolidarea regimului lor național de securitate nucleară. Misiunile oferă consiliere între egali cu privire la implementarea instrumentelor internaționale, împreună cu îndrumările AIEA privind protecția materialelor nucleare și a altor materiale radioactive și a instalațiilor asociate.

În timpul misiunilor, o echipă de experți internaționali observă sistemul de protecție fizică al unei țări, îl compară cu bunele practici internaționale și face recomandări de îmbunătățire. Misiunile IPPAS se desfășoară atât la nivel național, cât și la nivel specific instalației.