Într-o industrie în care inovația și eficiența sunt cheia succesului, WALDEVAR s-a impus ca un jucător de top, depășind pragul de 1 GW putere instalată în portofoliul său de proiecte fotovoltaice. La baza acestui succes se află un trio de lideri cu viziuni distincte, dar complementare: CEO-ul WALDEVAR Holding, Christian Leonte, cel al Waldevar Energy, Cristian Dragomir, iar la cârma diviziei de Floating, Alessandro Amato.
Fiecare dintre ei aduce o expertiză specifică și un stil de leadership propriu – de la strategie de ansamblu și dezvoltare de business, la execuție tehnică și inovație în domeniul energiilor regenerabile. Ceea ce îi definește nu sunt doar competențele individuale, ci sinergia care le permite să consolideze, împreună, poziția WALDEVAR ca pionier în sectorul EPC solar.
Această sinergie nu este întâmplătoare. Este rezultatul unei viziuni comune și al unui angajament ferm pentru excelență, sustenabilitate și progres tehnologic. În paginile următoare, explorăm modul în care acești trei lideri navighează provocările și oportunitățile pieței, contribuind la redefinirea standardelor în energia regenerabilă.
Cu o vastă expertiză în diverse industrii, gestionând și dezvoltând afaceri de peste 30 de ani, Christian Leonte conduce azi o companie cu o ascensiune impresionantă în ultimii ani. Și-a dezvoltat experiența profesională transdisciplinară în poziții de management în cadrul unor companii multinaționale de prestigiu, precum Xerox, Chase, Danzas și DHL Logistics. Deține un doctorat în economie, are studii în drept și arhitectură și este certificat IPMA ca manager de proiect și manager de construcții.
Energy Magazine: Cum a evoluat grupul în termeni de performanță financiară, proiecte implementate și impact asupra pieței regenerabilelor din România, în 2024?
Christian Leonte: Dacă ar fi să rezum răspunsul la un singur număr, ar fi acesta: 135% creștere a cifrei de afaceri. Asta, dacă ne raportăm strict la rezultate financiare. Dar mai există și alte repere: peste 1 GW putere instalată în proiecte aflate în implementare sau deja livrate până la 31 decembrie 2024. Sau poate unul dintre cele mai importante pentru mine: 850 de oameni care fac parte din echipa albastră, oamenii care au stat la baza realizărilor companiei.
Impactul companiei asupra pieței locale nu se măsoară doar în cifre. Îl văd în notorietatea WALDEVAR: suntem solicitați pentru cele mai importante dezvoltări de parcuri fotovoltaice, recunoscuți ca un contractor EPC de încredere, care livrează la timp și la cele mai înalte standarde. Suntem mândri să avem respectul pieței și al competitorilor. Așa putem măsura impactul nostru în sectorul regenerabilelor din România.
Energy Magazine: De la Green Deal la Smart Deal. Este noua paradigmă exprimată de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care arată o nouă direcție de dezvoltare a industriei regenerabilelor. Cum se poziționează WALDEVAR Holding în acest nou context?
Christian Leonte: Pe plan conceptual, trebuie să trecem de la o abordare clasică de mediu la una integrată tehnologic, iar de la o sustenabilitate simplă la una inteligentă, axată pe eficiență, digitalizare și interconectivitate.
Noua paradigmă enunțată de ministrul energiei, Sebastian Burduja, reflectă o direcție strategică esențială pentru viitorul energiei regenerabile: trecerea de la o viziune pur ecologică la una inteligentă, în care sustenabilitatea accelerează eficiența economică și progresul tehnologic. Acestea sunt valori WALDEVAR.
Succesul tranziției energetice nu constă doar în implementarea unor surse regenerabile, ci și în capacitatea acestora de a se integra armonios în sistemul energetic, fără a genera presiuni asupra consumatorilor, mediului economic sau infrastructurii existente.
Un Smart Deal înseamnă tehnologii avansate, digitalizare și soluții hibride care optimizează consumul, reduc pierderile și asigură un echilibru între obiectivele climatice și cele economice. Energia regenerabilă nu trebuie să fie un compromis, ci un motor de dezvoltare sustenabilă, capabil să creeze valoare pentru toți actorii implicați – de la investitori și operatori, până la comunități și consumatori.
Energy Magazine: Ce obiective majore v-ați propus pentru WALDEVAR Holding în 2025 și care este strategia pentru a le atinge?
Christian Leonte: În primul rând, ne concentrăm pe scalarea capacității de proiectare și implementare a proiectelor, cu scopul de a atinge o capacitate instalată de minim 3 GW în parcuri fotovoltaice instalate în următorii trei ani, atât în România, cât și pe plan internațional. Replicăm rezultatele și creșterea și în domeniul parcurilor eoliene și al proiectării și construcției de stații electrice și lucrări în rețeaua de medie și înaltă tensiune.
Expansiunea geografică și diversificarea reprezintă alte direcții-cheie. Deja avem rezultate semnificative, iar în perioada următoare vom prioritiza deschiderea subsidiarelor în afara granițelor, consolidarea prezenței pe piețele unde suntem deja implicați și identificarea de noi piețe cu potențial pentru proiecte regenerabile. Alături de diviziile de O&M și Floating PV pe care le dezvoltăm cu prioritate, ne vom extinde și în alte domenii conexe unde putem veni în sprijinul clienților noștri. Pe partea tehnologică, intenția este de a consolida poziția de lider.
Aceste obiective vor fi însoțite de menținerea standardelor ridicate de calitate în toate etapele de execuție. Vom continua să investim în flota de utilaje specializate, să extindem echipa de la 850 la peste 1.000 de profesioniști și să integrăm soluții inovative în domeniul energiei regenerabile, de la sisteme predictive până la optimizări automate. Țin să subliniez un aspect care reprezintă un diferențiator în piața contractorilor EPC nu doar în România, ci și în Europa – avem cea mai mare flotă de utilaje specializate în proprietate și personal specializat care o operează, ceea ce oferă clienților noștri un standard înalt și garantat al calității și garanția respectării termenelor de execuție.
Toate acestea sunt în plină concordanță cu strategia și viziunea de creștere pe care am prezentat-o public în comunicările anterioare. Este vorba despre o abordare coerentă, care transformă ambiția în rezultate concrete.
Energy Magazine: Cum evaluați progresul pieței de regenerabile din România în raport cu alte țări europene?
Christian Leonte: Deși a avut un start întârziat, România este în prezent una dintre cele mai dinamice și atractive piețe pentru investițiile în capacități de producție a energiei regenerabile.
Chiar dacă există loc de îmbunătățiri, timpul necesar pentru a aduce un proiect de la stadiul de greenfield la „ready to build” este unul dintre cele mai scurte din Europa. În țări cu o tradiție puternică și un istoric solid în domeniu – precum Franța, Italia, Germania sau Austria – acest proces poate dura de cel puțin două ori mai mult decât în România.
Dacă adăugăm la acest avantaj și costurile mai reduse de implementare, alături de disponibilitatea unor suprafețe extinse de teren, devine evident de ce România rămâne una dintre țările-țintă pentru marile IPP-uri și fondurile de investiții din domeniul energiei regenerabile.
Energy Magazine: Participați la foarte multe evenimente internaționale de profil. Cât de relevantă este expunerea companiei în afara granițelor?
Christian Leonte: Anul acesta, în luna mai, vom fi prezenți la cel mai mare târg dedicat energiei regenerabile și inovațiilor din domeniu, organizat la München, în Germania. Pentru a înțelege importanța acestui eveniment, unde se reunesc cei mai mari jucători din Europa, WALDEVAR va avea un stand dedicat și va fi reprezentată de o echipă de 60 de oameni.
Participăm constant la evenimentele majore din țară, inclusiv cu speakeri, pentru că în echipa noastră avem specialiști recunoscuți, ale căror opinii contează și care, prin expertiza lor, sunt adevărați ambasadori ai brandului. Suntem prezenți acolo unde se discută despre energie, unde se conturează trenduri și unde se decide viitorul acestui sector – pentru că noi, astăzi, construim viitorul.
Și da, această implicare este o decizie strategică. Am devenit un actor important în industrie, iar prezența noastră este necesară pentru a susține și a contribui activ la dezvoltarea sectorului energiei regenerabile.
Și, la final, o întrebare ce va fi comună: dacă ar fi să rezumați într-o propoziție viitorul companiei care ar fi aceasta?
Conducem tranziția către o energie curată, inovând pentru generațiile viitoare.
***
Cristian Dragomir, CEO WALDEVAR Energy
Cu o experiență de peste un deceniu în industria energiei și automatizărilor, Cristian Dragomir este în prezent CEO-ul WALDEVAR Energy, una dintre companiile de top din domeniul energiei regenerabile. De-a lungul carierei, și-a consolidat expertiza internațională prin roluri-cheie în proiecte majore din Europa și Orientul Mijlociu. Cristian excelează în coordonarea echipelor multidisciplinare, în elaborarea și în implementarea de strategii eficiente pentru scalarea cu succes a businessului. Deținând o diplomă de inginer de la UTCB și studiind în cadrul unui MBA în domeniul energiei, conduce acum una dintre cele mai dinamice companii EPC din România.
Energy Magazine: Cum se prezintă primul trimestru al anului 2025, după un an 2024 în care WALDEVAR Energy a fost desemnată compania cu cea mai spectaculoasă creștere în domeniul energiei la Gala IMM-urilor din România?
Cristian Dragomir: Optimist. Și nu vorbim despre un optimism aspirațional, de tipul „visăm să…”, ci despre unul bazat pe date concrete, cuantificabile, pe realități obiective.
Suntem o companie specializată în inginerie, automatizări, SCADA și lucrări de construcții-montaj pentru surse de generare a energiei electrice, transport și distribuție și ne aflăm astăzi în topul antreprenorilor generali europeni.
Oferim servicii complete (360°) de proiectare electrică pentru orice nivel de tensiune standardizat, proiectare mecanică, civilă, comandă-control și protecție pentru stațiile electrice de transformare, SCADA și algoritmi de control, în conformitate cu legislația în vigoare pentru capacitățile de producție. Acestea reprezintă – dacă îmi este permisă metafora – „umbrela” sub care se desfășoară lucrările de construcție și montaj necesare pentru implementarea soluțiilor inginerești, testarea și punerea în funcțiune a obiectivelor de investiții.
Datorită acestor capabilități, am reușit să implementăm la nivel european proiecte însumate de peste 1 GW, atingând în prezent un ritm susținut de 2 MW pe zi.
Energy Magazine: Ce proiecte are astăzi WALDEVAR Energy în portofoliu?
Cristian Dragomir: În prezent, avem în implementare 21 de proiecte aflate în execuție și alte 9 în faza de proiectare. Divizia noastră de EPC garantează un one-stop shop prin implementarea eficientă a proiectelor de energie regenerabilă, incluzând accesul la rețea și hibridizarea surselor existente.
Și pentru că oferim servicii 360°, prin divizia de O&M asigurăm mentenanța corectivă și preventivă, monitorizarea și intervenția rapidă pentru remedierea disfuncționalităților, astfel încât disponibilitatea surselor regenerabile să fie maximă.
Am evoluat odată cu piața energiei regenerabile din România și, cu transparență, putem spune că am învățat foarte multe de la clienții noștri. I-am ascultat, am răspuns nevoilor lor cu deschidere maximă, astfel încât să le oferim cele mai bune soluții, menținând un raport optim preț-calitate pentru piața energiei regenerabile.
Pentru a fi specifici, iată câteva exemple:
- Am eliminat întârzierile cauzate, de cele mai multe ori, de subcontractori, având propria flotă de echipamente și utilaje dedicate.
- Dispunem de specialiști autorizați ANRE, peste 850 de angajați și toate soluțiile tehnologice necesare pre și post-construire a unui parc fotovoltaic, integrate in-house.
Acest lucru înseamnă că nu există intermediari în relația partenerială dintre WALDEVAR Energy și client sau beneficiar. Asigurăm transparența proceselor operaționale, trasabilitate și responsabilitate. Și asta ne face o forță.
Toate acestea se pot vedea în megawații finalizați pentru Metlen Group, CJR, ai căror beneficiari, PPC Renewables și Sikun&Binui, se bucură de beneficiile proiectelor în care au investit. Alături de aceștia aș menționa și IPP-uri pentru care am livrat proiecte de succes, cum ar fi Alive Capital și Rpower.
Energy Magazine: Domnule Dragomir, într-un sector energetic global în care inovația este esențială, ce tehnologii emergente urmăriți să integrați în viitor la WALDEVAR Energy și de ce?
Cristian Dragomir: Concretizăm proiecte de stocare de energie – BESS, alături de lideri în domeniu, atât pentru furnizori de energie, precum și pentru IPP-uri sau alți antreprenori generali. România a accelerat adoptarea sistemelor de stocare a energiei în baterii (BESS) după ce guvernul a decis că sistemele de stocare nu mai sunt considerate consum final. Acest lucru le scutește de tarifele de transport, distribuție, certificate verzi și cogenerare atunci când energia este preluată din sau reintrodusă în rețea. Un alt rol esențial în accelerarea investițiilor îl joacă dezechilibrele create de volatilitatea sursei regenerabile.
Capacitatea BESS a fost de doar 10 MW/20 MWh la începutul anului 2024, crescând la 137 MW/269 MWh până la sfârșitul anului. România are nevoie de cel puțin 5 GW de stocare până la sfârșitul anului 2026.
Un alt proiect intern de care sunt foarte mândru și la care am muncit mult este cel dedicat diviziei de automatizări – SCADA. Într-o industrie unde eficiența operațională este esențială, implementarea unui algoritm de control și sistem SCADA de ultimă generație pentru monitorizare, control și achiziție de date nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Soluțiile noastre avansate asigură supraveghere în timp real, automatizare inteligentă și integrare perfectă cu infrastructura existentă, oferind un control precis și optimizarea performanței operaționale a parcurilor fotovoltaice.
Soluțiile noastre sunt complet personalizabile, adaptându-se specificațiilor fiecărui client pentru a maximiza producția de energie și a minimiza pierderile. Printr-o abordare centrată pe competitivitate și sustenabilitate, sistemele SCADA dezvoltate de echipa noastră nu doar că îmbunătățesc eficiența operațională, ci și asigură un ROI accelerat. Alegând departamentul nostru SCADA, clienții beneficiază de o soluție fiabilă, scalabilă și aliniată cu obiectivele lor de optimizare a costurilor și creștere a performanței energetice.
Aceste sisteme avansate beneficiază și de monitorizare predictivă pentru parcurile fotovoltaice utilizând algoritmi de machine learning pentru optimizarea în timp real a producției și a mentenanței preventive.
Energy Magazine: Care sunt planurile de investiții în soluții tehnice de ultimă oră care oferă competitivitate și în ce orizont de timp?
Cristian Dragomir: Din perspectivă tehnologică, România rămâne în urmă în domenii esențiale, precum cercetarea și implementarea soluțiilor de inteligență artificială, dezvoltarea microrețelelor inteligente sau crearea sistemelor predictive de management energetic cu capacitate de autoajustare. Ne propunem însă să depășim acest decalaj și prioritizăm investițiile companiei în aceste sectoare.
La nivel operațional, principalele obiective vizează digitalizarea integrală a proceselor de producție și monitorizare, precum și integrarea platformelor cu algoritmi avansați pentru optimizarea consumului și a generării de energie.
Pentru a atinge aceste obiective, sunt necesare investiții strategice în trei direcții-cheie: cercetarea tehnologiilor de management energetic, dezvoltarea sistemelor de stocare inteligentă și, complementar, identificarea celor mai eficiente soluții hibride, capabile să ofere flexibilitate maximă în portofolii agregate.
Ne transformăm pentru a deveni lider în dezvoltarea sistemelor energetice integrate, combinând producția de energie cu tehnologii avansate. Obiectivul nostru este să depășim simpla producție de energie verde, creând soluții inteligente și sustenabile pentru viitor. Astfel, transformarea noastră va marca trecerea de la „verde cu riscuri” la „verde inteligent și eficient” în domeniul energiei.
Investim în tehnologii hibride avansate care îmbină energia solară cu alte surse regenerabile, precum:
- Integrarea panourilor fotovoltaice cu turbine eoliene;
- Combinarea sistemelor solare cu baterii;
- Proiecte de cogenerare de înaltă eficiență cu baterii.
Totodată, dezvoltăm proiecte strategice de stocare a energiei, în colaborare cu parteneri de top din industrie. Aceste parteneriate ne permit accesul la tehnologii mature și eficiente, adaptate cerințelor în continuă schimbare ale pieței. Ca și perspectivă de timp? Nu avem un deadline, ținând cont că acest demers este unul foarte dinamic care necesită un grad mare de adaptabilitate și anticipație. Suntem în plin proces de analiză, evaluare și implementare a mai multor soluții tehnice, la nivel de companie în diverse departamente.
- Proiectele noastre BESS vizează în acest moment capacități de peste 400 MWh, cu potențial de extindere până la 2 GWh.
Aceste sisteme integrate, împreună cu soluțiile de stocare, permit optimizarea continuă a fluxurilor energetice și adaptarea în timp real la cerințele de consum și, foarte important, la stabilitatea rețelei.
Acest serviciu stă și la baza diviziei de O&M – Operare și Mentenanță, care integrează aceste capacități. Suntem printre puținii, dacă nu singura firmă locală care are atât echipamentele, cât și personalul specializat pentru a asigura funcționarea în parametri a parcurilor fotovoltaice de mari dimensiuni.
Pentru că vorbim de utilizarea eficientă a resurselor, toate aceste capabilități ne-au introdus și în sectorul transportului și distribuției de energie. Deținând certificările ANRE necesare proiectării și execuției de lucrări în rețele de joasă, medie și înaltă tensiune și toate echipamentele necesare pentru lucrările de construcții-montaj asigurăm competențele și resursele necesare acestui domeniu, care cunoaște deja o dezvoltare accelerată pe piața domestică și cu strategii clare în următoarea perioadă în regiune.
Energy Magazine: Există tendințe pe care le considerați critice pentru a rămâne competitivi?
Cristian Dragomir: Mai degrabă decât tendințe ale pieței, acestea sunt cerințe fundamentale într-un sector energetic în plină dezvoltare. Excelența în proiectare și execuție rămâne un avantaj competitiv decisiv pentru atragerea investitorilor, garantând o siguranță și un LCOE ridicat. În același timp, capacitatea de a oferi servicii complete, integrate, cu un singur punct de contact și responsabilitate, demonstrează maturitatea și angajamentul pe termen lung al unui contractor EPC și îi consolidează poziția pe piață.
Energy Magazine: Vă adresez și dvs. întrebarea comună: dacă ar fi să rezumați într-o propoziție viitorul companiei care ar fi aceasta?
Cristian Dragomir: Transformăm energia în soluții de impact, creând valoare pentru comunități și industrie.
***
Alessandro Amato – CEO, WALDEVAR Floating PV Systems
Alessandro Amato, CEO al WALDEVAR Floating PV Systems, are o carieră de peste 30 de ani în industrii de nișă, conducând companii din diverse sectoare unite de un element comun: inovația, depășirea barierelor și excelența. S-a alăturat diviziei WALDEVAR Floating PV Systems în 2023, cu obiectivul de a revoluționa nu doar piața din România, ci și de a aduce progrese semnificative la nivel internațional. Cu o pregătire academică solidă în inginerie și economie, Alessandro combină armonios expertiza tehnică și viziunea strategică, oferindu-i un fundament puternic pentru o carieră de succes în dezvoltarea și extinderea piețelor din domeniile Luxury, Automotive, High-Tech Materials și, mai recent, Energy.
Energy Magazine: Sisteme fotovoltaice flotante. Sunteți CEO-ul celei mai noi divizii din cadrul WALDEVAR care se va ocupa de aceste sisteme inovative. Ne puteți explica ce reprezintă?
Alessandro Amato: Sistemele fotovoltaice flotante reprezintă o soluție inovatoare pentru producerea energiei solare, utilizând suprafețele de apă în locul terenurilor convenționale. Pe scurt, acestea sunt panouri solare montate pe structuri plutitoare, instalate pe lacuri, baraje sau alte corpuri de apă liniștite. Această tehnologie oferă multiple avantaje: reduce presiunea asupra terenurilor agricole, minimizează evaporarea apei și îmbunătățește eficiența energetică a panourilor, datorită efectului de răcire al apei și cea mai bună sinergie o avem cu bazinele hidroelectrice.
În cadrul WALDEVAR, ne-am asumat misiunea de a duce această tehnologie la un nou nivel, creând prima platformă industrială europeană dedicată sistemelor fotovoltaice flotante. Ne bazăm pe expertiza acumulată în dezvoltarea de parcuri solare terestre pentru a oferi soluții eficiente și sustenabile.
Tranziția energetică nu înseamnă doar producerea de energie verde, ci și utilizarea inteligentă a resurselor disponibile, iar energia solară pe apă este un exemplu perfect al acestei direcții. Apa și soarele, componente vitale ale vieții, prin sistemele produse de WALDEVAR Floating PV, se transformă în surse de energie electrică.
Energy Magazine: Prin divizia sa de Floating PV, WALDEVAR face un pas strategic de la contractor EPC la producător de sisteme fotovoltaice flotante. Este aceasta o evoluție necesară companiei?
Alessandro Amato: Un proverb latin spune: „Audentes fortuna iuvat”, adică „Soarta îi favorizează pe cei îndrăzneți”. WALDEVAR Energy a demonstrat deja că este un pionier în domeniul energiei regenerabile. Cu peste 1 GW de proiecte implementate, am validat nu doar competența noastră tehnică, ci și capacitatea de a deschide noi drumuri.
Din perspectiva firmei, este vorba și despre necesitate. Nu ne putem permite să depindem exclusiv de produse și echipamente din afara Uniunii Europene, chiar dacă aceasta este, în prezent, realitatea industriei energetice fotovoltaice.
În acest context, decizia de a construi prima platformă industrială dedicată sistemelor fotovoltaice flotante, nu doar în România, ci și la nivel european, este un pas logic și asumat. Un element esențial al acestui demers este parteneriatul strategic cu SUNGROW Floating PV, lider global în domeniul sistemelor fotovoltaice flotante. A avea un astfel de partener este o performanță în sine – o recunoaștere a valorii noastre, dar și o responsabilitate care ne obligă să livrăm excelență.
Astăzi, nu doar că îndrăznim, ci și acționăm pentru un viitor energetic inovator.
Energy Magazine: Spuneți-ne mai multe despre această nouă fabrică pe care o construiește WALDEVAR.
Alessandro Amato: În Tunari, pe Șoseaua de Centură, într-o locație strategică ce asigură acces facil pentru flota noastră de utilaje, am achiziționat deja terenul și clădirea în care vom produce sistemele fotovoltaice flotante. Pe o suprafață de 40.000 mp, vom dezvolta toate liniile de producție și depozitare, la care se vor adăuga un centru de R&D, birourile administrative, precum și săli de conferințe dedicate sesiunilor de training și programelor educaționale pentru viitorii specialiști în domeniu.
Această fabrică nu va fi doar un punct de producție, ci și un hub de inovație, unde tehnologiile fotovoltaice flotante vor fi perfecționate și adaptate pentru a răspunde celor mai exigente cerințe ale pieței. România va avea astfel o capacitate industrială unică în Europa, menită să sprijine tranziția energetică prin utilizarea inteligentă a resurselor de apă pentru producerea energiei verzi.
Investiția realizată până acum se apropie de 10 milioane de euro și suntem optimiști că vom putea inaugura oficial fabrica la începutul anului 2026, marcând un nou capitol în industria regenerabilă din regiune. De fapt, piața de desfacere a sistemelor noastre o reprezintă zona EMEA și nu uităm faptul că vom implementa în Maldive proiecte pe care le-am denumit de tip “inshore”, adică parcuri fotovoltaice pe mare puse în zone bine protejate de valuri.
Pentru a reduce amprenta de carbon, fabrica va fi alimentată de un parc fotovoltaic de 2,6 MW și susținută de un sistem avansat de stocare a energiei în baterii (BESS), consolidând astfel angajamentul nostru față de practicile energetice sustenabile. Capacitatea de producție anuală a fabricii va fi de până la 600 MWp.
Energy Magazine: Ce ne puteți spune despre parteneriatul cu Sungrow FPV?
Alessandro Amato: Noi am ales cel mai mare producător de sisteme fotovoltaice flotante din lume pentru a dezvolta acest proiect. Decizia a fost luată după o perioadă îndelungată de analiză, evaluare și reevaluare, iar, în cele din urmă, am încheiat un parteneriat care, reprezintă atât o validare, cât și o obligație. În același timp, acest parteneriat aduce o infuzie de know-how pentru specialiștii noștri, care vor beneficia de expertiza celor de la Sungrow FPV, companie cu peste 3,7 GW de proiecte instalate la nivel global și cu un market share de 60%.
De asemenea, având în vedere cele peste 280 de patente de invenție pe care Sungrow FPV le deține, putem vorbi despre un parteneriat cu o companie high-tech dedicată sistemelor FPV, axată pe soluții ecologice, fiabile și eficiente. Prin deschiderea unei fabrici în România, vom îmbunătăți logistica și flexibilitatea acestor sisteme.
Energy Magazine: La finalul discuției noastre, vă adresez și dvs. întrebarea comună: dacă ar fi să rezumați într-o propoziție viitorul companiei care ar fi aceasta?
Alessandro Amato: WALDEVAR Floating PV Systems combină puterea Soarelui cu ubicuitatea apei pentru a genera energie curată azi, în beneficiul generațiilor de mâine.
***
NOTA REDACȚIEI: Articolul este COVER-ul noului număr al revistei Energy Magazine, disponibil la punctele de difuzare a presei din țară (ex: Inmedio, Relay). Numărul 6 al revistei este o ediție specială, în limba engleză, dedicată celei de-a doua ediții a ENERGY EXPO® ce se va desfășura în perioada 22–24 mai 2025, la Hala Laminor din București, reunind sub același acoperiș reprezentanți din peste 30 de țări din domeniul energiei și industriile conexe. Pentru mai multe informații, accesați: energyexpo.ro