Transelectrica, operatorul sistemului național de transport al electricității, a dezvoltat în colaborare cu Teletrans SA, filiala sa de informatică și telecomunicații, o aplicație pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori, a transmis astăzi compania.
Măsura este menită să vină în sprijinul tuturor participanților la piață, în contextul evoluției impactului creșterii semnificative a puterii instalate la prosumatori în rețea.
Aplicația calculează producțiile estimate la prosumatori atât cu o zi, cât și cu două zile înainte de ziua de referință, la nivel național, dar și la nivelul fiecărui județ în parte.
Datele furnizate de această aplicație au rolul de a veni în ajutorul operatorilor din piață, astfel încât să fie asigurată funcționarea optimă a Sistemului Electroenergetic Național, potrivit Transelectrica.
Iată prognoza pentru data de 9 august, conform graficului consultat de Energy Magazine la ora editării acestei știri:
- Noua aplicație-pilot este disponibilă public pe website-ul Transelectrica la adresa https://web.transelectrica.ro/prosumatori/ și va fi îmbunătățită pe baza feedback-ului tuturor părților interesate.
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârșitul lunii mai 2024, puterea instalată la prosumatorii din Sistemul Electroenergetic Național a fost de 1.780 MW. În viitorul apropiat, se așteaptă o evoluție semnificativă a creșterii capacității instalate a acestora, mai arată Transelectrica.
Potrivit datelor cuprinse în proiectul Strategiei Energetice Naționale a României 2025-2-35, cu perspectiva anului 2050, “anul 2023 se remarcă printr-o creștere bruscă a capacității instalate a prosumatorilor, de la 478 MW la începutul lui 2023, la 1.443 MW la sfârșitul anului. Acest fenomen a condus la o scădere a consumului dispecerizabil, tendință care va continua pe fondul reformelor și investițiilor prevăzute în PNRR și alte angajamente naționale”.
“Obiectivul este de a încuraja adoptarea tehnologiilor de prosumator și creșterea capacității instalate de producție descentralizată de energie. Scopul este atingerea unei ținte de 2,5 GW capacitate totală instalată a prosumatorilor în 2030. Această tranziție către un sistem energetic distribuit va permite consumatorilor să-și reducă costurile energetice și să producă energie curată și sustenabilă”, se mai arată în Strategie.
Luna trecută, președintele Klaus Iohannis a trimis în Parlament spre reexaminare legea care îi obliga pe prosumatori să-și instaleze baterii de stocare.
(Sursa foto: Pixabay.com)
CITEȘTE ȘI: