România, în topul producătorilor de petrol din UE

Scris de | 15 April, 2024
România, în topul producătorilor de petrol din UE

Uniunea Europeană (UE) a înregistrat în anul 2022 o scădere a producției de petrol, în ciuda creșterii prețurilor cauzată de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina.

Producția din 2022 s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel istoric, ajungând la 16,3 milioane de tone, în scădere cu 7,4% față de 2021. Luând în considerare un interval de timp mai lung, producția de țiței a fost în scădere din 2004, când a atins un vârf de 41,8 milioane de tone, potrivit Eurostat.

Statistica relevă că Italia a avut cea mai mare producție de petrol (4,5 milioane de tone) în 2022, urmată de Danemarca (3,2 milioane de tone) și România (3 milioane de tone).

Totuși, în comparație cu 2021, producția a scăzut în toate cele trei state: Italia (-8%), Danemarca (-2%) și România (-6%).

România se numără printre puţinele state membre ale Uniunii Europene (UE) cu situri de producţie de petrol şi gaze naturale considerabile şi active, iar în luna mai a anului trecut au fost identificate emisii în 14 situri de pe tot lanţul – de la producţie, depozitare – din cele 20 analizate, reiese dintr-un raport publicat de ONG-ul de mediu Clean Air Task Force, citat de 2Celsius.

Datele citate relevă faptul că, în 2017, se estima că în România existau 13.000 de puţuri active răspândite în 400 de câmpuri petrolifere.

De asemenea, contribuţiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol şi gaze la bugetul consolidat au fost în prima jumătate a anului trecut de 21,5 miliarde lei, reprezentând 9,7% din veniturile totale ale statului, conform unui studiu publicat de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.

Etichete: , , , ,