Contribuţiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol şi gaze la bugetul consolidat au fost în prima jumătate a anului trecut de 21,5 miliarde lei, reprezentând 9,7% din veniturile totale ale statului, conform unui studiu publicat de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.
În 2021, contribuţiile au fost de 29,8 miliarde lei, reprezentând 7,8% din veniturile totale ale statului.
„În prima jumătate a anului 2022 totalul contribuţiilor pe care sectorul l-a plătit la buget a reprezentat aproape 10% din veniturile bugetare. Dacă vă întrebaţi din ce sume statul a reuşit totuşi să ajute populaţia vulnerabilă în faţa preţurilor mari la electricitate şi a preţului petrolului (…) o parte din acele sume au venit de aici. Practic sunt încasări mai mari pe care sectorul de petrol şi gaze le-a dat la buget”, a declarat Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group.
Potrivit studiului, în urma creşterii atât a cantităţilor, cât şi a preţurilor, redevenţele şi taxele suplimentare plătite de către sectorul de petrol şi gaze au atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022. Împreună, acestea s-au ridicat la 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale bugetului.
Numai supra-impozitul pe veniturile suplimentare din vânzările de gaze a fost de peste 6,2 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022, echivalentul a 2,7% din veniturile totale ale Guvernului.
Sumele reprezentând impozitul pe profit plătite de către sector au crescut într-un ritm accelerat, de la 0,6 miliarde lei în 2020 la 0,9 miliarde lei în 2021 şi 1,3 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022.