Programul „Urban Up” va contribui la reducerea facturilor la bloc

Scris de | 5 December, 2024
Programul „Urban Up” va contribui la reducerea facturilor la bloc
Panouri fotovoltaice pe bloc

Programul „Urban Up”, iniţiat de Ministerul Energiei, va contribui la reducerea substanţială a facturilor celor care locuiesc la bloc.

Acest program prin care asociaţiile de proprietari îşi pot instala sisteme fotovoltaice pe blocuri reprezintă un pas important spre valorificarea resurselor solare, potrivit unui comunicat al Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE).

„Practic, vorbim despre un sistem de minimum 10 kWp cu stocare de minimum 5 kWh, cu un buget de 100.000 de lei pentru fiecare asociaţie de locatari în parte. Legislaţia actuală nu permite ca locatarii să utilizeze această energie în mod fracţionat şi individual. Totuşi, există soluţii.

Conform legislaţiei în vigoare, energia produsă pe acoperişul unei locuinţe comune nu poate fi împărţită şi utilizată individual de către locatarii unui bloc. Aceasta poate fi folosită doar în spaţiile comune, pentru iluminat şi funcţionarea ascensorului, iar surplusul de energie, destul de consistent, ar reveni furnizorului de energie. Plata pentru acest surplus s-ar face abia peste doi ani de la data facturării.

Singura soluţie pentru ca această energie să fie utilizată în mod optim ar fi legiferarea sistemului de “Contorizare Netă Virtuală” (Virtual Net Metering – VNM). Acest sistem permite împărţirea energiei produse de sistemul fotovoltaic între toţi locatarii din bloc, în procente egale, asigurând astfel acces echitabil pentru fiecare locatar”, potrivit comunicatului asociației.

Reprezentanții prosumatorilor au arătat că, în urma discuţiilor pe care APCE le-a avut cu Ministerul Energiei, contorizarea virtuală netă va deveni o componentă esenţială a pachetului legislativ dedicat Comunităţilor de Energie din România, iar o astfel de iniţiativă va fi propusă Parlamentului, cel mai probabil, în vara anului 2025.

Astfel, adoptarea acestui cadru legal va permite ca toţi locatarii unei clădiri cu apartamente individuale să utilizeze o fracţie din energia produsă pe acoperişul comun. Energia respectivă va fi dedusă direct din energia totală consumată de fiecare locuinţă, oferind astfel un beneficiu economic şi sustenabil pentru toţi locatarii.

„În urma consultărilor şi la propunerea APCE, Ministerul Energiei va colabora un grup de experţi finanţaţi de Uniunea Europeană pentru a elabora cadrul legislativ dedicat Comunităţilor de Energie. Această colaborare va marca un pas important, venind după încercările iniţiale de a dezvolta un set de propuneri prin intermediul unui grup de lucru naţional.
Din păcate, acea iniţiativă nu a putut fi finalizată, însă implicarea experţilor internaţionali oferă acum garanţia unei abordări solide şi aliniate cu bunele practici europene. Proiectul “Urban Up” va reduce substantial facturile la energie locatarilor.

Energia solară este o resursă abundentă: Pământul primeşte de la Soare, într-o oră, mai multă energie decât consumă populaţia lumii într-un an. Va fi însă păcat să nu valorificăm potenţialul acoperişurilor din România la maximum, odată cu adoptarea legislaţiei care va permite partajarea energiei produse către locatari”, susţine APCE.

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică programul „Urban Up” la finalul lunii noiembrie.