Consumul de energie electrică în România a scăzut cu 10% anul trecut, comparativ cu anul 2018, arată președintele Centrului Român al Energiei (CRE), Corneliu Bodea.
Asistăm la o deteriorare sensibilă a consumului de energie electrică în România, însă electrificarea și managementul datelor, inteligența artificială vor duce la o creștere a acestui consum în următorii cinci ani, a spus el, în cadrul Solar Energy Summit.
„Ce se întâmplă cu consumul din România? Deoarece dacă ar fi să fim, încă o dată, pragmatici și să ne uităm la ceea ce se întâmplă de fapt, asistăm la o deteriorare a consumului în România care este sensibilă. N-aș spune că este catastrofală, dar este sensibilă. Iată, numai în primele trei luni ale anului, din niște date pe care le-am verificat ieri, primele două luni, că suntem deja în a treia lună, consumul de energie electrică față de aceeași perioadă anului anterior pare că a scăzut cu 1,8%. Dar, dacă ar fi să ne uităm la o perioadă mai lungă de timp, să zicem, luăm un an de referință, 2018, scăderea consumului de energie electrică în România pare să fi depășit 10%, comparativ cu 2024.
Și sigur că atunci ne punem întrebarea, investim în capacități? De ce investim în capacități? De unde să asigurăm aceste nevoi, de unde vine această nevoie? Desigur că putem lua în considerare și faptul că noi în ultimii an importăm, suntem importatori net. Deci, iată că există prima zonă de unde putem lua, în a înlocui importul cu producția autohtonă”, a spus Bodea.
Electrificarea va crește consumul de energie
El a arătat că este optimist în ceea ce privește evoluția consumului de energie electrică.
- „În primul rând, ne referim la fenomenul electrificării. Atât Clean Industrial Deal, cât și raportul Draghi, la care din ce în ce mai mult facem referire și care par să fi devenit noile documente de căpătâi ale țărilor membre ale Uniunii Europene, plasează electrificarea ca fiind una din principalele metode de a avansa și de a ajunge într-o zonă a competitivității în Uniunea Europeană.
- Deci, electrificarea, care înseamnă atât transformarea în zona de transport, dar și cu precădere, cred eu, ceea ce înseamnă mutarea din termia care astăzi este bazată pe alte forme de energie – gaz, sau alte forme – petrol și să nu uităm masa lemnoasă, biomasa, care este atât de larg folosită în România, mutarea dintre aceste forme de energie în energie electrică înseamnă electrificare și va aduce o creștere a consumului de energie electrică semnificativă, după părerea mea, în următorii 5 ani”, a mai spus Bodea, potrivit Agerpres.
În opinia sa, dezvoltarea tehnologică a omenirii constituie o altă sursă de creștere a consumului de energie.
„Nu avem numai electrificarea ca sursă a creșterii de consum, există și ceea ce astăzi pare să avem ca principală dezvoltare tehnologică a omenirii, și anume managementul datelor, centrele de date, inteligența artificială. Este deja cunoscut faptul că toată această zonă de manipulare de date, care va deveni esențială pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială, consumă enorm de multă energie electrică și, de aceea, eu cred că va fi unul din elementele care vor conduce la creșterea consumului în perioada următoare, cu atât mai mult în România, unde noi beneficiem de o situație, să recunoaștem, cu totul și cu totul specială și să celebrăm cu ocazia asta și lucrurile bune care se întâmplă în țara noastră. Știți foarte bine, viteza de internet, infrastructura de fibra optică sunt extrem de dezvoltate și moderne în România, dar și wireless-ul este foarte bine dezvoltat și la niște costuri extrem de competitive. De aceea, eu cred că avem motive să răspundem investitorilor care astăzi se pregătesc să-și continue sau să înceapă investiții în energie regenerabilă în România”, a arătat el.