Prețul energiei pe piața de echilibrare ar putea fi plafonat pentru o perioadă de 3-6 luni, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o nouă întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza situația și prețul energiei pe piața de echilibrare și soluțiile posibile.
În contextul recentelor creșteri ale prețurilor energiei electrice pe Piața de Echilibrare, ministrul a subliniat importanța unei reacții rapide și eficiente pentru a asigura stabilitatea și buna funcționare a pieței. Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date și s-au solicitat propuneri de soluții din partea tuturor părților implicate.
Astfel, în urma întâlnirii de azi, Ministerul Energiei, ANRE și Transelectrica vor trece la pasul următor și vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piața de Echilibrare, respectiv:
- transparentizarea tranzacțiilor;
- crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piața de echilibrare;
- posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a prețurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.
Acțiunile Ministerului Energiei având scopul proactiv de a anticipa și elimina potențiale riscuri.
„Obiectivul nostru este să menținem echilibrul și stabilitatea pe tot lanțul energetic și să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuțiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcționarea pieței de echilibrare. Trebuie însă să înțelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz și proiectele de stocare, își demonstrează din plin importanța.
În mandatul meu am reușit să miscăm lucrurile, de aceea, ne bucurăm că proiectul Tarnița – Lăpuștești este acum pe drumul cel bun, centrala pe gaz de la Iernut a intrat pe linie dreaptă și am reușit să atragem miliarde de euro pentru investiții în noi capacități de producție de energie regenerabilă și în capacități de stocare. Aceste inițiative vor crea un cadru sustenabil și vor asigura prețuri corecte pentru consumatori. Pe termen scurt, vom identifica soluțiile complementare necesare pentru a stabiliza piața”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Totodată, subliniem că, datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuațiile de preț nu vor afecta facturile populației, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Mai mult, au fost subliniate măsurile pe termen mediu și lung, menite să accelereze investițiile în capacități de producere și stocare a energiei.
Ministerul Energiei își reafirmă angajamentul de a fi un partener activ de dialog pentru toți actorii din sectorul energetic și va continua să monitorizeze constant funcționarea acestuia.