Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc. Procesul nu este însă încheiat și este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a declarat, recent, ministrul energiei, Sebastian Burduja, prezent la Baku, la cea de-a 11-a Reuniune Ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.
El a menționat că România este deja un hub regional în ceea ce privește gazele naturale, în condițiile în care dispune de interconectări funcționale cu țările vecine, este implicată în BRUA, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional, iar coridorul Transbalcanic a fost reactivat.
“Marea Neagră joacă și ea un rol strategic tot mai important. Proiectul Neptun Deep, cu producție estimată începând cel târziu din 2027, va consolida România ca fiind cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Gazul extras va acoperi integral consumul intern și va permite exporturi către statele vecine. România va fi astfel și furnizor de securitate energetică în regiune”, a menționat Sebastian Burduja.
Ion Sterian, directorul general al Transgaz, prezent de asemenea la Baku, a declarat că România sprijină extinderea Coridorului Sudic de gaze, iar Transgaz a avut o implicare totală și esențială în operaţionalizarea acestui obiectiv.

Explicație foto: Reuniunea ministeriala de la Baku dedicata Coridorului Sudic de Gaze – sursa foto: Facebook @Ministerul Energiei
În marja reuniunii ministeriale de la Baku dedicate Coridorului Sudic de Gaze, de săptămâna trecută, ministrul Energiei a avut o serie de întâlniri bilaterale privind implicarea României în proiectele energetice strategice ale regiunii, dar și pentru dezvoltarea sectorului la nivel național, respectiv cu.
• Erik Jacobs, reprezentant al Departamentului de Stat al SUA – despre parteneriatul nostru solid în domeniul energiei: dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, reactoarele modulare mici (SMR), întărirea rețelelor de transport și extinderea producției din surse regenerabile, inclusiv energie geotermală.
• Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan – despre extinderea Coridorului Sudic de Gaze, proiectul Coridorului Verde și despre colaborarea dintre Romgaz și SOCAR în privința aprovizionării cu gaze și activității în România.
• Alparslan Bayraktar, ministrul Energiei din Turcia – despre cooperarea în zona Mării Negre, în domeniul gazelor, energiei nucleare și regenerabile. Am prezentat stadiul proiectului Neptun Deep și potențialul investițiilor în solar și eolian.
• Dorin Junghietu, ministrul Energiei din Republica Moldova – despre continuarea proiectelor de interconectare gaze și electricitate. România va fi mereu alături de frații noștri de peste Prut.
• Reprezentanții BERD – pentru sprijin în investiții în energie verde, cu accent pe schema Contractelor pentru Diferență, susținută prin memorandum încă din 2023.
• Conducerea SOCAR – pentru extinderea activității în România, în contextul unui parteneriat de succes pe piața noastră.
Explicație foto: Reuniunea ministeriala de la Baku dedicata Coridorului Sudic de Gaze – sursa foto: Facebook @Ministerul Energiei
“România vine cu soluții, parteneriate și dialog, cu o diplomație energetică activă. Construim împreună un viitor energetic sigur, accesibil și sustenabil pentru regiune și Europa”,
a punctat ministrul.
În același context, ministrul energiei a adăugat că România sprijină și dezvoltă proiectele comune cu Azerbaidjanul. „Suntem parte din Coridorul Verde de Energie, prin care un cablu submarin de 1.195 km (record mondial) va aduce până la 4 GW de energie verde între Marea Caspică și Marea Neagră”, a subliniat Burduja.
Proiectul Coridorul Verde de Energie este evaluat la peste 10 miliarde EUR și a fost lansat la București în 2022, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.