Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vizitat, vineri, platforma-gigant de foraj Transocean Barents și a anunțat că instalația va începe să foreze în curând cele 10 sonde prin care Petrom și Romgaz vor exploata anual miliarde de metri cubi de gaze, garantând independența energetică a țării, a transmis Guvernul.
“Am vizitat, astăzi, platforma-gigant de foraj Transocean Barents, care dă startul lucrărilor pentru a folosi gazul Mării Negre ca să asigurăm tot necesarul de consum intern – atât al industriei, cât și al populației. Platforma începe să foreze în curând cele 10 sonde prin care Petrom și Romgaz vor exploata anual miliarde de metri cubi de gaze, garantând independența energetică a țării. Asta înseamnă că gazul românesc va alimenta toți consumatorii din țară, iar surplusul poate fi exportat, ceea ce are potențialul să transforme România într-o forță economică europeană“, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.
Este cel mai mare proiect economic românesc de după Revoluție, o investiție de peste patru miliarde de euro, dar cu beneficii uriașe pentru statul român, însumând zeci de miliarde de euro, a punctat premierul.
“M-am convins, astăzi, că firmele românești au priceperea și resursele necesare să deruleze proiecte economice complexe, alături de furnizori de talie mondială, folosind tehnologiile cele mai avansate. În acest fel, putem transforma gazul românesc în combustibilul necesar dezvoltării economiei noastre pe termen lung”, a mai afirmat Ciolacu.

Transocean Barents se pregătește să iasă în largul Mării Negre
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semisubmersibilă aflată în Constanța, trece prin lucrări de pregătire înainte de a naviga 160 km în larg pentru a începe forajul sondelor de producție din proiectul Neptun Deep.
Platforma de foraj a ajuns la Constanța la mijlocul lunii noiembrie. Transocean Barents a ajuns în siguranță la Constanța după o călătorie de 18 zile: a plecat din Cartagena, Spania, la sfârșitul lunii octombrie și a trecut pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, ceea ce a necesitat coborârea turlei, o premieră mondială pentru Transocean și acest tip de platformă.
Înainte de plecarea ei din Cartagena, Transocean Barents a trecut prin modificări structurale majore pentru a permite operațiunea de rabatare a turlei. În total, a fost nevoie de aproximativ 750.000 de ore de muncă și 8 luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru călătoria în Marea Neagră, potrivit datelor OMV Petrom.
Vezi aici filmul călătoriei spre România:
Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz (prin filiala sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare companie având o cotă de participare de 50% la proiect. Investițiile necesare fazei de dezvoltare însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producția totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt așteptate în 2027.
În urma deciziei de investiție din iunie 2023, au fost semnate acorduri de execuție cu mari companii internaționale: instalația de foraj Transocean Barrents a fost contractată pe o perioadă minimă de un an și jumătate, serviciile integrate de foraj urmând a fi furnizate de Halliburton România.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și stația de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie.
Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor, conform datelor OMV Petrom, operatorul de proiect.
Între timp, Transgaz pregătește infrastructura pentru preluarea gazelor din Marea Neagră. Construcția gazoductului Tuzla – Podișor, care va prelua gazele naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, a ajuns la o etapă ce marchează o realizare de referință în Europa: execuția trecerilor pe sub Dunăre. Gazoductul are ca termen de finalizare data de 15 iunie 2025.