Cererea pentru sisteme şi instalaţii complete care asigură consum zero a înregistrat o creştere cu aproximativ 50%, în România, în cursul anului 2024, comparativ cu anul anterior, arată o analiză de specialitate, publicată joi de una dintre principalele companii de dezvoltare imobiliară şi de instalaţii pentru construcţii, citată de Agerpres.
“Piaţa de instalaţii ecologice pentru construcţii este în plină expansiune, cu o creştere de peste 100% pentru instalaţii fotovoltaice şi peste 50% pentru pompe de căldură. Acestea, dar şi alte echipamente asigură un consum zero sau aproape de zero al energiei, iar cererea este în creştere chiar şi din partea românilor care locuiesc în case deja construite (…) Românii preferă să folosească tehnologii eficiente şi inteligente pentru reducerea aproape totală a consumului de energie, care includ instalaţii complete: panouri fotovoltaice, pompe de căldură care folosesc energia termică din aer, apă sau sol pentru încălzirea şi răcirea spaţiilor, şi sisteme de izolare termică avansate, care reduc necesitatea încălzirii sau răcirii, menţinând temperatura interioară constantă”, precizează specialiştii Nexo Group.
Potrivit sursei citate, cererea pentru acest tip de soluţii este ridicată pentru case sau vile în zone metropolitane ca Bucureşti şi Ilfov, dar şi în oraşe mari şi medii şi zonele suburbane din Cluj, Iaşi sau Timişoara. De asemenea, există un interes în creştere în mediul rural din judeţe ca: Bacău, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova sau Argeş.
“Costurile pentru dotarea caselor cu instalaţii pentru energie verde variază în funcţie de cantitatea de kilowaţi aleasă sau de necesarul pentru independenţă energetică. Spre exemplu, pentru un sistem de instalaţii de panouri solare, pompe de căldură, baterii şi manoperă, pentru o casă cu etaj cu o suprafaţă de 200 mp, costul total variază de la 20.000 euro (6 Kw) pentru acoperirea consumului pe timp de zi la 35.000 euro pentru 10 Kw care acoperă necesarul pentru independenţă energetică şi, implicit, consum zero la energie. Prin dotarea locuinţelor cu aceste sisteme complete, românii reduc dependenţa de reţeaua naţională de curent electric şi gaze. Combinarea panourilor solare cu pompe de căldură aer-apă sau sol-apă este o soluţie populară pe piaţă atât pentru românii care locuiesc la case în oraş, cât şi pentru cei cu locuinţe în mediul rural deoarece maximizează eficienţa energetică şi minimizează costurile”, notează specialiştii.
Totodată, interesul pentru instalaţii care pot duce la reducerea consumului de energie este tot mai mare şi din partea românilor care locuiesc în apartamente de bloc. Astfel, în cazul blocurilor deja construite, poate fi obţinută o reducere parţială a consumului de energie, nu totală, prin folosirea de pompe de căldură, dar nu şi de panouri solare şi baterii de stocare a energiei.
“Spre exemplu, pentru un apartament cu o suprafaţă utilă de 60-80 mp, poate fi acoperit necesarul de energie cu pompe de căldură de 6 kw termici, al căror cost de achiziţie şi instalare este în jur de 6.000 euro. Locuitorii de la bloc au opţiuni limitate din cauza constrângerilor spaţiale şi arhitecturale, dar pe lângă instalarea de pompe de căldură, pot opta pentru sisteme de iluminat eficiente energetic, termostate inteligente pentru gestionarea mai bună a căldurii şi înlocuirea ferestrelor vechi cu unele care oferă o izolare termică superioară”, se menţionează în analiza de specialitate.
Piaţa de instalaţii ecologice pentru construcţii a crescut cu 100% pentru instalaţii fotovoltaice şi cu peste 50% pentru pompe de căldură.
Etichete: baterii de stocare, energie verde, instalații ecologice, instalații fotovoltaice, pompe de căldură