Oile care pasc pe sub panourile fotovoltaice îi ajută atât pe producătorii de energie, cât și pe fermierii americani.
Pentru prima dată în ultimele patru generații, familia Raines nu a cultivat bumbac anul trecut pe terenurile sale din Texas. În loc de asta, Chad Raines și-a petrecut anul închiriind turma de oi operatorilor de parcuri fotovoltaice, pentru a paște iarba de sub panourile solare. Banii obținuți pentru acest serviciu de cosit natural au fost mai mari decât profitul pe care l-ar fi obținut din cultivarea bumbacului, arată un reportaj realizat de Reuters.
„Prețurile la bumbac au fost atât de scăzute pentru atât de mult timp, încât a trebuit să fac ceva diferit,” spune Chad Raines. Conform datelor USDA, prețurile futures la bumbac au scăzut cu aproape 40% în ultimii doi ani din cauza stocurilor mari la nivel global, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a exporturilor americane.
Într-un context în care fermierii din Statele Unite se confruntă cu datoriile în creștere și venituri tot mai mici, unii dintre ei renunță la tractoare și aleg turmele de oi pentru a întreține iarbă sub panourile fotovoltaice, ca soluție pentru acoperirea cheltuielilor. Serviciile de „solar grazing” sunt o metodă prin care fermierii își diversifică veniturile, după mai mulți ani de scădere a prețurilor la produsele agricole.
„Diversificarea veniturilor în perioade de scădere a prețurilor poate fi crucială pentru supraviețuirea fermei,” afirmă Tait Berg, specialist în riscuri agricole la Minneapolis Fed, în reportajul Reuters, preluat de Agerpres.
Fermierii încheie contracte pentru ca oile să pască sub panourile fotovoltaice
Chad Raines spune că dacă ar fi cultivat bumbac anul trecut, ferma sa ar fi suferit pierderi de aproximativ 200.000 de dolari. Deși obținerea unui profit doar din creșterea oilor ar fi fost complicată, fermierul a reușit să facă un profit de aproximativ 300.000 de dolari, încheind contracte de „solar grazing” cu cinci operatori de parcuri fotovoltaice și vânzând carne de miel unui furnizor pentru restaurante.
„Toate cheltuielile mele, de la salariile lucrătorilor până la cei 2.000 de dolari pe care îi cheltuiesc lunar pentru hrana câinilor de pază, au fost acoperite de industria fotovoltaică,” spune Raines.
Pentru fermierii care se confruntă cu costuri ridicate la semințe și piese de schimb pentru utilaje, aceste contracte de întreținere a terenurilor pe care sunt amplasate parcurile fotovoltaice pot reprezenta o salvare economică, spun mai mulți fermieri intervievați de Reuters. Ei susțin că serviciile de „solar grazing” pot face diferența între obținerea unui profit și a fi nevoit să îți cauți un alt loc de muncă în oraș pentru a putea plăti facturile.
Potrivit datelor de la American Solar Grazing Association, în octombrie 2024, o suprafață de 129.000 de acri (aproximativ 52.000 de hectare) de terenuri pe care erau amplasate parcuri fotovoltaice în SUA foloseau oi pentru întreținerea ierbii de sub panouri, față de 15.000 de acri în 2021. Efectivele de oi care pășteau sub panourile fotovoltaice au crescut de la 80.000 la 113.000 între ianuarie și octombrie 2024. Deși reprezintă o mică parte din cele 5,05 milioane de capete de ovine din SUA, această oportunitate de afaceri a contribuit la creșterea efectivelor de ovine pentru prima dată după 2016, afirmă Peter Orwick, director al American Sheep Industry Association.
Totuși, aceste oportunități ar putea deveni tot mai rare. Președintele Donald Trump a emis un ordin executiv care, printre altele, a stopat finanțarea legată de energia verde, ceea ce ar putea reduce numărul de proiecte de energie regenerabilă care vor beneficia de ajutoare în cadrul strategiei Inflation Reduction Act (IRA).