Energy Expo - Join the revolution

Motivele scumpirii gazelor în ultimii ani (analiză AEI)

Scris de | 26 August, 2024
Motivele scumpirii gazelor în ultimii ani (analiză AEI)
gaze naturale - foto: Pixabay.com

Motivele scumpirii gazelor din ultimii ani au ținut în principal de instituțiile statului, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Prețul gazelor naturale a crescut puternic acum 3 ani, după care a urmat o perioadă în care acesta a scăzut constant. Comparând situația prețului gazelor naturale efectiv plătit de consumatorul final casnic în luna iulie 2021 și luna iulie 2024, constatăm că acesta a crescut cu cca 56% (preț calculat fără TVA).

Încercând să dăm o explicație de ce a crescut prețul gazelor naturale la consumatorul final, dincolo de explicațiile consacrate – perioadă post pandemică, criza energetică, război – concluziile unei analize realizată de Asociația Energia Inteligentă, arată că toate componentele care formează prețul gazelor au avut o contribuție la această creștere.

Dacă prețul componentei marfă (a gazelor naturale fără tarife), a crescut și apoi a scăzut, creșterea de preț determinată de creșterea tarifelor este una semnificativă, tarife mari care vor rămâne permanent de acum încolo.

  • Creșterea prețului la gaze a avut la bază următoarele creșteri din ultimii 3 ani:
  • Tarifele de distribuție gaze au crescut, în medie, de la cca 27 lei/MWh la 58 lei/MWh, o creștere de 116%
  • Tarifele de transport plătite de furnizori au crescut, în medie, de la cca 5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o creștere de 160%
  • Prețul mediu al gazelor-marfă a crescut de la cca 116 lei/MWh la 180 lei/MWh, o creștere de 55%
  • Componenta de furnizare a gazelor naturale a crescut de la cca 7,5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o creștere de 60%

Contribuția fiecărei componente la creșterea prețului gazelor naturale efectiv achitat în factura se prezintă în felul următor:

  • Componenta de distribuție – 38%
  • Componenta de transport – 8%
  • Componenta gaz marfă – 40%
  • Componenta de furnizare a gazelor naturale – 14%

Creșterea tarifelor de distribuție și transport, realizată de ANRE, se datorează în special „gratuitățiilor” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor astfel s-a ajuns să se construiască mii de km de conducte care stau goale sau aproape goale, dar care produc costuri care sunt achitate de toții consumatorii României prin mărirea de tarife.

Creșterea componentei gaz-marfă se datorează evoluției prețului pe bursele de gaze și a formării pieței europene a gazelor naturale, dar și a fiscalității ridicate din zona de producție și funizare a gazelor.

Creșterea componentei de furnizare a gazelor naturale se datorează, în principal acoperirii costurilor cu dobânzile plătite de către furnizori băncilor, urmare a susținerii de către aceștia a schemei de plafonare și a plății cu mare întărziere a obligațiilor statului către aceștia.

Concluziile analizei arată că în fapt, motivele scumpirii reprezintă de faptul deciziile statului român, prin instituțiile sale, care au dus la generarea directă sau indirectă a acestor creșteri de preț al gazelor.

Etichete: , , ,