La trei ani de la declanșarea războiului din Ucraina, Europa nu a reușit să rezolve deplin aprovizionarea cu gaze naturale, iar câteva state membre au continuat să importe gaze din Rusia, în ciuda sancțiunilor impuse de Comisia Europeană. Sistarea tranzitului de gaze din Rusia prin Ucraina, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a complicat și mai mult problemele țărilor europene, îndeosebi partea de producer a energiei electrice. Scumpirea curentului și a gazelor naturale a făcut ca multe industrii europene să-și piardă competitivitatea economică, iar criza eceonmică să fie din ce în ce mai aproape.
România face excepție în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale, producția internă acoperind consumul fără a fi nevoie de importuri. Mai mult decât atât, țara noastră își permite să ajute, în anumite limite și Republica Moldova în cee ace privește aprovizionarea cu gaze.
România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, deoarece este practic independentă în sectorul gazelor naturale şi îşi acoperă necesarul de consum din producţia proprie, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, deoarece ţara noastră nu se află în situaţia de a fi importator de gaze ruseşti. România nu are contracte directe de furnizare gaze naturale cu Gazprom, aşadar încetarea acordului de tranzit nu afectează securitatea în aprovizionare la nivel naţional. Producţia internă, nivelul bun al stocurilor de gaze din depozite şi infrastructura existentă în regiune sunt pilonii care contribuie la asigurarea stabilităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în România”, a afirmat ministrul Energiei.
Acesta a subliniat că România este practic independentă în sectorul gazelor naturale şi îşi acoperă întreg necesarul de consum din producţia proprie, terestră şi pe mare, de 8-10 miliarde normal metri cubi (nmc), amintind și faptul că țara noastră a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.
“România are stocate aproape 2 miliarde de nmc în depozite, la un consum zilnic de sub 40 de milioane de nmc. Din motive comerciale, România importă uneori gaze naturale din direcţia Szeged-Arad şi prin intermediul punctelor de interconectare din sud, cu Bulgaria, Kardam1-Negru Vodă1 (Coridorul Trans-balcanic) şi Giurgiu-Ruse”, a precizat Sebastian Burduja.
El a spus că ţara noastră sprijină la maximum şi Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni, cu o capacitate tehnică de export de 1,88 miliarde mc/an – 5,1 milioane mc/zi, care poate acoperi în întregime necesarul de consum dintre Prut şi Nistru.
Totodată, a adăugat el, în ultimii ani România a lucrat continuu la diversificarea surselor de aprovizionare şi a rutelor alternative de transport a gazelor naturale. Astfel, prin Coridorul Vertical (Grecia-Bulgaria-România) şi prin Coridorul Trans-balcanic (Turcia-Bulgaria-România-Ucraina-Republica Moldova), există acces la surse alternative, inclusiv de GNL.
Pe de altă, în 2027 România va demara producţia de gaze naturale în noul proiect Neptun Deep din Marea Neagră, care are rezerve evaluate de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. De asemenea, se lucrează la cea mai mare exploatare de gaze pe uscat, la Caragele.