Energy Expo - Join the revolution

Mihai Toader-Pasti, Între Vecini: Pregătim terenul pentru o „revoluție” a energiei la bloc

Scris de | 28 June, 2024
Mihai Toader-Pasti, Între Vecini: Pregătim terenul pentru o „revoluție” a energiei la bloc
Prosumatori la bloc - sursa foto: Intre Vecini, Facebook

Numărul prosumatorilor rezidențiali și de business a crescut exploziv în ultimii ani. Și cei care locuiesc la bloc își doresc energie ieftină și curată, însă în urmă cu două luni doar 26 de prosumatori la bloc erau înregistrați oficial în România. O cifră infimă, cu un potențial uriaș de creștere. Dincolo de noile reglementări europene care vor stimula energia produsă pe acoperișuri, valul de schimbare vine și de la tineri care pregătesc terenul pentru o „revoluție” a energiei la bloc. Unul dintre aceștia este Mihai Toader-Pasti, fondatorul proiectului Între Vecini.

Mihai a povestit pentru Energy Magazine despre misiunea de a crea comunități sustenabile la bloc, precum și despre dorința ca instalarea panourilor fotovoltaice la bloc să fie finanțată prin programe AFM.

Prosumatori la bloc – sursa foto: Intre Vecini, Facebook

Mihai, ce ați realizat până acum în proiectul Între Vecini?

Ce facem noi la între Vecini este să creăm comunități sustenabile la bloc, în toată țara. Practic avem un sistem în care ajutăm oamenii de la bloc, vecinii, inclusiv asociațiile de proprietari, să creeze diverse proiecte de sustenabilitate, să le gândească, să le implementeze și finanțăm aceste echipe care se formează la bloc. Sistemul nostru actual este de 15.000 euro în granturi. Jumătate din bani se duc pe panouri fotovoltaice pentru a deveni prosumatori, iar cealaltă parte se duce către vecini pentru a organiza 10 proiecte sau activități pe durata unui an. Am văzut foarte mult entuziasm din partea vecinilor. Chiar dacă inițial sunt 2-3-4, în câteva săptămâni – luni ajung la niște zeci. Recordul e de 200 de vecini care au fost în proiectul pilot, la final. Asta ne-a dat mare încredere să continuăm și să-l scalăm în București și la nivelul țării.

În câte blocuri ați reușit până acum să instalați panouri fotovoltaice?

În momentul actual avem 34 de comunități în 14 orașe din România. La nivel de blocuri prosumatoare este cel pilot din Sectorul 6, de la finalul anului 2022. Acum suntem în curs de a pune încă cinci panouri fotovoltaice pe alte cinci blocuri, din celelalte cinci sectoare din București. Urmează ca în următorul an să mai punem încă 10, pe care deja le-am selectat.

În București sau în țară?

În țară, pentru că ne dorim să avem o înțelegere cât mai bună a ce înseamnă să fii prosumator la bloc la nivelul țării. Legislația, cu toate că este cât de cât clară, în multe locuri este interpretată diferit și vrem să vedem cum variază în funcție de distribuitori, de furnizori, de autoritățile locale, dacă apar probleme și cum apar. Vrem ca ghidul de prosumator la bloc pe care noi l-am făcut, disponibil pe intrevecini.ro, să fie mereu actual și relevant pentru oamenii din România de la bloc, indiferent de orașul sau regiunea din care sunt.

Ce consum acoperă instalația fotovoltaică în acest moment la bloc?

În momentul actual, prosumator în cazul blocurilor devine asociația de proprietari. Ea este entitatea juridică care devine prosumatoare și practic consumurile care se reduc sunt cele comune, fie că vorbim de iluminat, de lift, sistem video, în varianta clasică de blocuri mai vechi. În varianta de blocuri noi, aici încep lucrurile încep să fie mult mai interesante și e mult mai simplu. Dacă vorbim de un sistem de climatizare centralizat la nivel de bloc, în care răcirea, încălzirea sunt electrice, atunci lucrurile stau mult mai bine. De ce? Pentru că în varianta ideală, autoconsumul e cât mai mare. Atunci când vinzi în rețea, vinzi la un cost mai mic decât cel la care cumperi energia. Caz în care autoconsum cât mai mare înseamnă un profit mai bun.

Ar putea să se acopere și consumurile individuale de energie electrică, permite legislația acest lucru?

În momentul actual legislația nu permite acest lucru. Chiar dacă ar permite, ar fi puțin mai complicat sistemul, pentru că în esență ți-ar trebui mai multe kit-uri diferite de panouri fotovoltaice, cu mai multe invertoare. Beneficiile pe care asociația le are cu banii pe care îi primește: fie poate să-i investească, fie poate să reducă cheltuielile cu întreținerea, de exemplu, ale locatarilor. Din perspectiva de finanțare, încercăm să găsim un sistem prin care inclusiv locatarii să poată să finanțeze panouri fotovoltaice pe bloc, ca un soi de acțiuni la o firmă, astfel încât din producția respectivă sau din reducerile respective de consum, să aibă niște procente în funcție de finanțarea fiecăruia. Suntem probabil la doi – trei ani distanță de o schemă de genul acesta.

***

  • CITEȘTE INTERVIUL PUBLICAT ÎN PRIMUL NUMĂR AL REVISTEI ENERGY MAGAZINE, DISPONIBIL ÎN PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI.

Urmărește acest material video pentru a afla ce înseamnă să fii prosumator la bloc, care sunt pașii pentru a putea produce energie la bloc, ce economii financiare se pot obține, dacă statul ar putea subvenționa sistemele fotovoltaice montate la bloc și multe alte informații utile.

Etichete: