Mediul rural, polul sărăciei energetice în România

Scris de | 24 June, 2025
Mediul rural, polul sărăciei energetice în România
Sărăcie energetică

Mediul rural a devenit polul sărăciei energetice în România și este nevoie urgentă de politici publice dedicate.

Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) atrage atenția asupra decalajelor semnificative dintre mediul urban și cel rural în ceea ce privește accesul la tehnologii moderne și eficiente de încălzire.

Într-o analiză realizată pe baza datelor din Ancheta Bugetelor de Familie (ABF 2023), publicată de Institutul Național de Statistică, ORSE evidențiază vulnerabilități majore ale gospodăriilor din mediul rural în fața crizei energetice.

Potrivit raportului, 67,5% dintre gospodăriile care ajung sub pragul sărăciei după plata facturilor la energie și 76,3% dintre cele aflate în sărăcie energetică extremă se află în zonele rurale. Totodată, peste o treime dintre gospodăriile din România folosesc încă sobe pe lemne pentru încălzire, iar 88% dintre acestea sunt situate în mediul rural – sisteme adesea ineficiente, poluante și dăunătoare sănătății.

Deși în mediul urban centralele pe gaz sunt dominante, în zonele rurale circa 80% dintre gospodării se bazează pe lemn, iar accesul la alternative precum gazul natural sau centralele pe peleți este limitat. Utilizarea centralelor pe peleți este specifică gospodăriilor mai înstărite, capabile să susțină costurile inițiale ridicate.

Gospodăriile din mediu rural nu au acces la soluții de combatere a sărăciei energetice

Lipsa de opțiuni tehnologice și venituri scăzute mențin gospodăriile din mediul rural într-o stare de captivitate energetică, în care nu pot migra către soluții mai eficiente și mai accesibile. Infrastructura energetică deficitară, lipsa rețelelor moderne de distribuție și dificultatea de a integra surse regenerabile limitează capacitatea comunităților rurale de a beneficia de tranziția energetică.

În plus, populația îmbătrânită și nivelul redus de educație tehnologică fac dificilă adoptarea și întreținerea unor sisteme moderne, precum panourile solare sau pompele de căldură. Investițiile inițiale necesare sunt adesea prohibitive pentru gospodăriile cu venituri reduse.

Citiți aici mai multe informații.