Jumătate dintre locuințele din România se încălzesc cu lemne

Scris de | 23 October, 2024
Jumătate dintre locuințele din România se încălzesc cu lemne
Reprezentanții Crucii Roșii și ai Asociației Energia Inteligentă distribuție lemne pentru populația vulnerabilă

Jumătate dintre locuințele din România, adică 3,5 milioane, se încălzesc cu lemne, arată datele Asociației Energia Inteligentă.

Asociația Energia Inteligentă a lansat miercuri, la București, cea de-a doua ediție a proiectului „Case cu Căldură”.

Prin acest proiect, asociația își propune să vină în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor pe timp de iarnă, potrivit unui comunicat al asociației.

Startul proiectului a fost dat la prima casă beneficiara, locuită de o femeie în vârstă de 75 ani, singură, fără surse de venit exceptând ajutorul social. Nu este un caz aparte, astfel de situații sunt frecvente în marile orașe, ceea ce fac să adâncească discrepanța dintre imaginea ideală a unei mari metropole și realitatea care se găsește nu departe de centrul capitalei.

În cadrul acestei acțiuni a fost lansat „Registrul Caselor fără Căldură”, realizat de Asociația Energia Inteligentă în parteneriat cu Crucea Roșie Română, o situație la nivel național, structurată pe județe, a locuințelor care folosesc ca sursă de încălzire sobe pe lemne, locuite de persoane sau familii vulnerabile precum bătrâni, persoane cu handicap, familii monoparentale sau familii cu copii numeroși și posibilități materiale limitate.

Potrivit unei estimări a Asociației Energia Inteligentă, în România există la ora actuală aproximativ 3.5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne de foc, adică jumătate dintre locuințele din România.

Dintre acestea, cca. 80.000 sunt localizate în București și Ilfov, dintre care, conform registrului menționat peste 7300 sunt locuite de familii vulnerabile, pentru care încălzirea locuințelor este o problemă reală.

Teleorman și Bacău sunt județele cu cel mai multe gospodării care folosesc ca sursă de încălzire sobe pe lemne, locuite de persoane care trăiesc la limita sărăciei, cu peste 1600, respectiv 1400. La polul opus se afla județele Argeș, Bihor, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Satu Mare, Vâlcea și Vrancea cu cel mai mic număr de gospodării raportate ca fiind locuite de persoane vulnerabile, sub 100.

  • „Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a Organizației Națiunilor Unite prevede principiul ˂Leave No One Behind˃, care promovează reducerea inegalității sociale, eradicarea sărăciei și acordarea de sprijin în dezvoltare a persoanelor vulnerabile. Este responsabilitatea noastră, ca societate, să îi sprijinim pe cei aflați în nevoie.
  • Ceea ce am văzut astăzi la livrarea primului palet cu lemne de foc din proiectul „Case cu Căldură” este o alta față a Bucureștiului, un oraș al contrastelor, unde nu numai că exista gospodării care se încălzesc cu lemne de foc, dar sunt locuite de oameni aflați la limita sărăciei, la doar câțiva kilometri de centrul capitalei.
  • Încălzirea cu lemne este cea mai răspândită modalitate a oamenilor de a se încălzi în România. Lemnul de foc, folosit responsabil, reprezintă o resursă regenerabilă și prietenoasă cu mediu – lemnul de foc distribuit în cadrul proiectului nostru provine din așa numita “răritură” și este uscat”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

În România 39% dintre români se găsesc în categoria oamenilor săraci energetici. Este foarte posibil ca aceștia, în momentul în care nu au efectiv cu ce se încălzi, să folosească lemn verde cu o eficiență scăzută din punct de vedere energetic și care generează în atmosferă un grad mare de poluare, punând în pericol sănătatea populației sau să taie arbori protejați prin lege.

Proiectul „Case cu Căldură” este derulat în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, sub umbrela Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice încheiat în toamna anului trecut între Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei, cu scopul de a identifica gospodăriile aflate în situația de sărăcie energetică extremă, de a prezenta de programe și politici adecvate și de a propune soluții efective de reducere a acestui fenomen în România, într-o manieră sustenabilă.

Citiți detalii aici.