Problema stocării energiei în România, indiferent de formele ei, a devenit acută din momentul în care s-a înregistrat un adevărat boom investițional în domeniul energiei regenerabile, iar problemele legate de echilibrarea sistemului energetic au devenit din ce în ce mai complicate. În ciuda eforturilor unor specialiști de a convinge autoritășile să adopte măsuri clare pentru încurajarea stocării lucrurile au stagnat, în timp ce investițiile pe partea de producție au crescut foarte mult.
Această realitate este confirmată și de către reprezentanții Kilowat, companie de soluții de energie verde, care atrag atenția că România va obține un avans fără precedent în domeniul fotovoltaicelor în 2025, însă rămâne extrem de deficitară la stocarea energiei.
‘România poate obține un avans fără precedent în sectorul fotovoltaic în 2025, impulsionat de programele de finanțare precum Casa Verde și RePower EU, de liberalizarea prețurilor la energie și de interesul crescut în general al românilor pentru a scăpa de grija facturilor și a deveni independenți energetic. În plus, România este tot mai atractivă pentru investitori în parcuri fotovoltaice. Totuși, această creștere accelerată aduce în prim-plan o problemă critică: deficitul sever de capacități de stocare a energiei, un obstacol major pentru întregul sector energetic național’, avertizează reprezentanții Kilowat, companie de soluții de energie verde.
Potrivit sursei citate, interesul românilor este tot mai mare pentru centrale fotovoltaice, fie pe cont propriu, fie prin programe subvenționate, iar Programul ‘Casa Verde’ contribuie semnificativ la extinderea energiei verzi în România și, prin urmare, la scăderea prețurilor la energie în timp.
‘Odată cu eliminarea plafonării prețurilor la energie, programată pentru 1 aprilie, tot mai mulți români se orientează către centralele fotovoltaice pentru a-și reduce costurile și a-și asigura independența energetică. Creșterea continuă a tarifelor la electricitate a accelerat interesul pentru soluțiile de energie regenerabilă, în special în sectorul rezidențial, unde panourile solare devin o investiție strategică și eficientă pe termen lung. Plafonarea prețurilor la energie va fi eliminată pentru cei mai mulți români, fiind luate în calcul pentru reduceri doar persoanele defavorizate, mai ales că statul are restanțe de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie pentru compensarea facturilor la energie’, notează experții.
Pe de altă parte, aceștia consideră că una dintre cele mai mari probleme pentru România, în 2025, este capacitatea redusă de stocare a energiei.
‘Deși sectorul fotovoltaic este în plină expansiune, capacitatea de stocare a energiei rămâne în urmă, afectând eficiența și stabilitatea rețelei. Bateriile litiu-fier-fosfat (LiFePO4) devin soluția dominantă în sectorul rezidențial, oferind o alternativă mai sigură și mai performantă decât bateriile litiu-ion, reducând riscul de incendii. Pentru a sprijini această tranziție, Kilowat introduce pe piața din România cele mai avansate tehnologii de stocare și conversie a energiei, printre care invertoarele Livoltek. De asemenea, microinvertoarele și bateriile ENPHASE, produse în SUA și dezvoltate prin contribuția inventatorului român Nelu Mihai din Silicon Valley, revoluționează modul în care energia solară este convertită și utilizată. Aceste microinvertoare permit producerea directă a curentului alternativ (AC), eliminând riscurile asociate conversiei și crescând eficiența’, se menționează în comunicat.
De asemenea, sunt schimbări și vor apărea noutăți în domeniul centralelor eoliene, segment în care sunt estimate capacități de eoliene mixte.
‘În ansamblu, în continuare România reușește să implementeze foarte bine trecerea la energie verde. În ceea ce privește marile instalații, România rămâne în continuare foarte atractivă pentru investitori și pot fi puse în funcție noi parcuri fotovoltaice. Așadar, în acest an domeniul fotovoltaic cunoaște o nouă creștere, mai ales având în vedere interesul ridicat al românilor pentru a scăpa de grija facturilor la energie’, susțin specialiștii.
Înființată de către fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluții de energie regenerabilă din România. Până în prezent, compania a montat sisteme fotovoltaice pentru peste 3.000 de clienți din România și Germania.